Tiental Feyenoord loopt opnieuw averij op: Sparta houdt knap stand in derby

25 augustus om 16:27

Feyenoord is opnieuw tegen duur puntenverlies aangelopen in de Eredivisie. De formatie van Brian Priske had het bij vlagen zwaar in de Rotterdamse Derby tegen Sparta Rotterdam. Uiteindelijk wist Feyenoord met tien man nog wel een punt uit het vuur te slepen.

Sparta en Feyenoord stonden zondagmiddag tegenover elkaar. Bij De Stadionclub ontbraken met Hugo Bueno, Bart Nieuwkoop en Antoni Milambo de nodige basisspelers, terwijl Justin Bijlow in de startblokken staat om te vertrekken uit Southampton. Vanaf de bank zag de goalie hoe beide ploegen in de beginfase tot kansen kwamen: Sparta werd gevaarlijk via Tobias Lauritsen, terwijl Dávid Hancko namens Feyenoord de paal raakte.

Na een goede openingsfase had Feyenoord moeite zich een weg te vinden door de goed gegroepeerde Sparta-defensie. Na ruim een half uur spelen was het plotseling aan de andere kant raak. Camiel Neghli schoot de bal in één keer van afstand in het doel van Feyenoord, nadat Timon Wellenreuther uitkwam en de bal inleverde bij de Sparta-aanvaller: 1-0.

Die treffer deed Sparta duidelijk goed, want De Kasteelheren werden in het restant van de eerste helft nog een aantal keer gevaarlijk. Toch stond het bij rust nog steeds 1-0. In de eerste minuten van het tweede bedrijf drong Feyenoord weer even aan, al kwam Sparta snel daarna ook weer bovendrijven. Mohamed Nassoh en Arno Verschueren kregen allebei grote kansen, maar die wisten ze niet te verzilveren. Enkele minuten later was het vrijwel uit het niets aan de andere kant raak.

Via Hancko kwam de bal na een uur spelen terecht bij Timber, die snel wegdraaide en zo in de korte hoek de 1-1 maakte. Een minuut na de gelijkmaker kreeg Feyenoord echter alweer een tik te verwerken, toen Ramiz Zerrouki te laat kwam in een duel: de Algerijns international kreeg zijn tweede gele kaart en mocht gaan douchen. Wat volgde was een vermakelijke slotfase.

Iets meer dan een kwartier voor tijd dacht Feyenoord even een penalty te krijgen, toen scheidsrechter Alex Bos naar de stip wees na een overtreding van Mike Eerdhuijzen. De VAR greep echter in en maakte er een vrije trap van, die invaller Neraysho Kasanwirjo in de muur schoot. In het slot van de wedstrijd kwamen Sparta en Feyenoord niet meer tot scoren: het bleef 1-1 op Het Kasteel.

Daardoor loopt Feyenoord nu al voor de tweede keer dit seizoen tegen puntenverlies aan: de formatie van Priske staat nu zesde, met vijf punten. Vorig seizoen begonnen de Rotterdammers op vergelijkbare wijze aan het seizoen en werd er ook gemorst op bezoek bij Sparta. De Spangenaren bezetten nu de tiende plek met drie punten.