Wedstrijdverslag Jagiellonia - Ajax

Ajax verzekert zich in Polen mede dankzij Akpom van uitstekende uitgangspositie

22 augustus om 22:35
Laatste update: 22 augustus om 22:40

Ajax heeft zichzelf donderdagavond verzekerd van een goede uitgangspositie in de play-offs voor plaatsing voor de Europa League. Na een vroege achterstand stelden de Amsterdammers orde op zaken door met 1-4 te winnen bij Jagiellonia Bialystok. Chuba Akpom maakte een hattrick voor de ploeg van Francesco Farioli.

Jagiellonia Bialystok moet over twee duels verslagen worden wil Ajax zich verzekeren van plaatsing voor de Europa League. In Polen hoopten de Amsterdammers een goede eerste stap te zetten en dat lukte naar behoren. Al snel zorgde Steven Berghuis voor het eerste schot op goal, maar het was Jagiellonia dat vroeg op voorsprong kwam. Na een snelle corner kon Remko Pasveer de eerste inzet nog pareren, maar de rebound werd raak gekopt door Adrian Dieguez. Lang konden de Polen niet genieten van de voorsprong. Vijf minuten later stelde Ajax via een geniale assist van Berghuis en een goed schot van Akpom orde op zaken: 1-1.

Daarna werd Ajax sterker en sterker, terwijl Jagiellonia steeds minder voor de dag kwam. Dat resulteerde na krap een halfuur in de 1-2 voor Ajax. Na een piekfijne voorzet van Deyvine Rensch kopte Mika Godts raak voor de Amsterdammers. Vervolgens leek Ajax los, maar de ploeg van Farioli liet na zichzelf te belonen. Ondanks kansen voor Godts, Carlos Forbs en Akpom gingen beide ploegen met 1-2 de rust in.

Na rust kreeg Forbs zijn tweede grote mogelijkheid. De Amsterdammers leken door te gaan met waar ze voor rust eindigden: kansen missen. Uiteindelijk was het Akpom die de voorsprong voor Ajax verdubbelde na alert te reageren op de rebound van het schot van Kenneth Taylor. De Engelse spits kreeg acht minuten later de kans om zijn hattrick te completeren na een overtreding op de ingevallen Branco van den Boomen. De Engelsman benutte de toegekende strafschop feilloos.

Tien minuten later kon Ajax zelfs nog uitlopen naar 1-5. Godts hoopte zijn tweede te maken en vroeg de bal aan Jordan Henderson. De Engelse aanvoerder liet de Belg zijn gang gaan, maar in tegenstelling tot tijdens de strafschoppenserie tegen Panathinaikos miste de aanvaller nu. In de slotfase wisselde Farioli volop, maar er werd niet meer gescoord. Jagiellonia kreeg nog een kans op de 2-4, maar Pasveer reageerde alert. De Amsterdammers lijken zich daardoor met de uitstekende uitgangspositie op te mogen gaan maken voor Europa League-voetbal komend seizoen.