Profiel van PSV-target Mikayil Faye

PSV-target Faye onder de loep: verdedigend toptalent met bizarre afkoopclausule

22 augustus om 07:15
Laatste update: 22 augustus om 08:45

PSV is samen met LOSC Lille en Stade Rennes in de race om de handtekening van Mikayil Faye. De twintigjarige verdediger mag naar verluidt vertrekken bij FC Barcelona. Wie is Faye, wat is zijn marktwaarde en wat kan PSV van hem verwachten?

Wie is Mikayil Faye?

Faye werd op 14 juli 2004 geboren in Senegal, waar hij in de jeugd van Diambars speelde. In 2022 pikte het Kroatische NK Kustosija hem op uit Afrika. Zijn Kroatische avontuur duurde uiteindelijk slechts één jaar, want vorig jaar ging Barcelona met hem aan de haal. De Catalanen betaalden toen ongeveer 1,5 miljoen euro voor de verdediger. Het afgelopen seizoen kwam hij uit voor het beloftenelftal. In de 33 competitiewedstrijden die hij speelde maakte hij een uitstekende indruk op het bestuur van de club. 

Situatie bij FC Barcelona

Het leverde Faye zelfs een plekje op in de selectie van trainer Hansi Flick voor de voorbereidingstour in de Verenigde Staten. Op 7 augustus viel hij nog in tegen AC Milan. Ondanks dat hij in goede zin is opgevallen, zit een definitieve overstap er naar de hoofdmacht van Barcelona op dit moment nog niet in. Dat weerhoudt diverse andere clubs, waaronder dus PSV, er echter niet van om hem over te willen nemen.

Faye in actie tijdens FC Barcelona - Club America (21 december 2023)

Wat is de marktwaarde van Faye?

Faye heeft bij Barcelona nog een contract tot medio 2027. In Spanje wordt zijn transferwaarde geschat op ongeveer 11 miljoen euro. PSV beschikt over dergelijke gelden, want voor Sepp van den Berg was het bereid om ongeveer 15 miljoen euro neer te leggen. 

Wat voor speler is Faye?

Faye staat te boek als een fysiek sterke verdediger. Met zijn 1,85 meter staat hij zijn mannetje. Zijn exorbitante ontsnappingsclausule van 400 miljoen euro is illustrerend voor hoe hoog Barcelona hem inschat. Faye, die scoorde tijdens zijn debuut voor Senegal, staat er al langer goed op in Europa, én ook Nederland. In maart van dit jaar berichtte Fabrizio Romano al over interesse van Ajax, dat uiteindelijk nooit heeft doorgepakt. 

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!