Toptransfers in Europa van deze zomer

Transfergekte in Europa: dit zijn de meest spraakmakende transfers van deze zomer

22 augustus om 16:00

De zomerse transferperiode nadert zijn einde, waardoor steeds meer transfer 'vallen'. Clubs smijten met geld en topspelers kiezen voor een nieuw avontuur. VoetbalPrimeur heeft de drie meest spraakmakende zomertransfers per Europese topcompetitie op een rij gezet.

Premier League

Matthijs de Ligt 
Bayern München --> Manchester United (45 miljoen euro)
De Ligt heeft Bayern München na 73 wedstrijden achter zich gelaten. Manchester United betaalde 45 miljoen euro exclusief bonussen om de voormalig centrale verdediger van Ajax over te nemen. De 45-voudig Oranje-international is herenigd met manager Erik ten Hag en maakte zijn Premier League-debuut tegen Fulham. Een groot deel van de Bayern-fans was echter allesbehalve blij met zijn vertrek, getuige de petitie die 70 duizend keer is ondertekend om De Ligt in de Allianz Arena te houden.

Dominic Solanke
AFC Bournemouth --> Tottenham Hotspur (64 miljoen euro)
Solanke kennen we nog van zijn tijd uit de Eredivisie bij Vitesse. Destijds werd hij door Chelsea verhuurd aan de Arnhemmers. Na jaren de jeugdopleiding te hebben doorlopen van Chelsea, vertrok hij in 2017 transfervrij naar Liverpool. In het seizoen 2017/2018 kwam hij bij Liverpool niet helemaal uit de verf, maar inmiddels heeft de 26-jarige spits flinke stappen gemaakt en is hij uitgegroeid tot een absolute doelpuntenmachine.

Voor Bournemouth kwam hij 216 wedstrijden in actie. Hierin was hij 77 keer trefzeker en gaf hij 31 assists. Solanke mag zich opnieuw proberen te bewijzen bij een topclub in Engeland, nu Spurs met hem aan de haal gaat.

Riccardo Calafiori
Bologna --> Arsenal (45 miljoen euro)
Eén van de absolute verrassingen op het afgelopen EK in Duitsland was Calafiori. Ondanks dat Italië zwaar teleurstelde op het toernooi, wist de 22-jarige verdediger een uitstekende indruk te maken. En dat terwijl hij slechts enkele dagen voor het eindtoernooi zijn debuut maakte in de nationale ploeg. Bologna, dat afgelopen seizoen op een knappe vijfde plaats in de Serie A eindige, heeft zo'n 45 miljoen euro voor hem ontvangen. Tijdens de eerste Premier League-wedstrijd van Arsenal bleef Calafiori nog op de bank.

La Liga

Kylian Mbappé
Paris Saint-Germain --> Real Madrid (transfervrij)
Dé toptransfer van deze zomer is natuurlijk die van Mbappé naar Real Madrid. De 25-jarige captain van Frankrijk werd al jarenlang in verband gebracht met een overstap naar De Koninklijke en deze zomer was het eindelijk raak. PSG nam hem in 2018 voor 180 miljoen euro over van concurrent AS Monaco, maar moest hem transfervrij laten vertrekken naar Madrid. Hij speelde in totaal 308 wedstrijden voor de Parijzenaren, waarin hij 256 doelpunten maakte. Ook was hij 108 keer aangever. Hij maakte in de finale van de UEFA Super Cup tegen Atalanta zijn Real Madrid-debuut en wist direct te scoren.

Julián Álvarez
Manchester City --> Atlético Madrid (75 miljoen euro)
Atlético Madrid moest in het elftal investeren deze zomer na de teleurstellende vierde plaats in de Spaanse competitie afgelopen seizoen. En investeren deden ze. Nadat Robin Le Normand en Alexander Sørloth de overstap naar Atlético maakte, volgde de absolute topaankoop: Álvarez kwam voor 75 miljoen euro (exclusief bonussen) over van Manchester City. De 24-jarige Argentijn wilde een nieuw avontuur aangaan en koos voor Los Rojiblancos, tot groot genoegen van landgenoot en hoofdtrainer Diego Simeone. Maandagavond maakte hij als invaller zijn debuut op bezoek bij Villarreal.

Dani Olmo
RB Leipzig --> FC Barcelona (55 miljoen euro)
Olmo (26) heeft mede dankzij een geweldig EK zijn toptransfer naar FC Barcelona verdiend. De Spaanse spelmaker begon als reserve aan het toernooi, maar groeide uit tot één van de absolute sterspelers. Hij scoorde in de achtste finale, de kwartfinale en de halve finale én gaf ook nog twee assists. Olmo was voor RB Leipzig niet langer te houden. Die Roten Bullen lieten hem uiteindelijk voor 55 miljoen euro terugkeren naar zijn oude club. Het kan nog even duren voordat we Olmo in actie zien: FC Barcelona kon hem namelijk nog niet inschrijven voor La Liga.

Bundesliga

Michael Olise
Crystal Palace --> Bayern München (53 miljoen euro)
Het is geen verrassing dat de duurste inkomende transfer uit Duitsland op naam staat van Bayern München. Olise heeft voor 53 miljoen euro de overstap gemaakt vanuit de Premier League naar Der Rekordmeister. Olise was seizoenenlang de uitblinker bij Crystal Palace en mag zich nu laten zien in de absolute wereldtop. Onlangs schitterde hij nog op de Olympische Spelen voor Frankrijk. Daar scoorde hij twee keer en gaf hij vijf assists in zes wedstrijden. Olise zal de concurrentiestrijd aangaan met Serge Gnabry op de rechtsbuitenpositie.

Maximilian Beier
TSG Hoffenheim --> Borussia Dortmund (28,5 miljoen euro)
Eén van de grootste talenten uit de Bundesliga heeft voor een transfer naar Borussia Dortmund gekozen. De 21-jarige Beier beleefde afgelopen jaar zijn doorbraakseizoen bij Hoffenheim en speelde zich zo in de kijker van de absolute top. De snelle spits maakte zestien doelpunten en debuteerde vlak voor het EK bij de Duitse nationale ploeg. In Dortmund zal hij de concurrentiestrijd aangaan met Karim Adeyemi en oud-Ajacied Sébastien Haller.

Aleix García
Girona --> Bayer Leverkusen (18 miljoen euro)
García was één van de sterkhouders van stuntploeg Girona afgelopen seizoen. De 27-jarige Spanjaard mogen we gerust een laatbloeier noemen. De laatste drie seizoenen laat hij pas écht zien hoe goed hij kan voetballen. In 2015 verliet de middenvelder de jeugd van Villarreal voor de jeugd van Manchester City voor ongeveer vier miljoen euro. Na verschillende verhuurperiodes belandde hij in 2021 via Eibar bij Girona, waar hij uitgroeide tot steunpilaar en aanvoerder. Leverkusen-coach Xabi Alonso is gecharmeerd van zijn landgenoot en liet hem direct in de Duitse Super Cup debuteren.

Serie A

Douglas Luiz
Aston Villa --> Juventus (51,5 miljoen euro)
Het laatste kampioenschap van Juventus dateert uit 2020. De club uit Turijn kon dus wel een aantal goede versterkingen gebruiken. Luiz (26) is de absolute topaankoop van de Italiaanse recordkampioen. Juve betaalde ruim 51 miljoen euro voor de Braziliaanse middenvelder, die bij Aston Villa nog over een éénjarig contract beschikte. Zijn huidige marktwaarde ligt eigenlijk ook een stuk hoger: zeventig miljoen euro. Luiz moet de leider worden op het middenveld van coach Thiago Motta en zijn ploeg weer mee laten doen om de titel.

Artem Dovbyk
Girona --> AS Roma (30,5 miljoen euro)
De topscorer van La Liga van afgelopen seizoen leek lang op weg naar Atlético Madrid, maar koos toch voor AS Roma. De 27-jarige spits brak vorig jaar pas door in het Europese topvoetbal en verdiende daarmee meteen een transfer naar Rome. Girona nam hem in 2023 voor een kleine acht miljoen euro over van het Oekraïense SK Dnipro 1 en heeft hem één seizoen later weer voor ruim dertig miljoen euro verkocht. Bij AS Roma is Dovbyk de opvolger van de naar Chelsea teruggekeerde Romelu Lukaku.

Thijs Dallinga
Toulouse --> Bologna (15 miljoen euro)
Het geweldige seizoen van Dallinga bij Excelsior is het startschot gebleken van zijn fantastische ontwikkeling. Hij werd in 2022 voor 2,5 miljoen euro door Toulouse overgenomen van de Kralingers en presteerde direct in de Ligue 1. Hij werd twee seizoenen op rij topscorer van Toulouse en verdiende daarmee deze zomer een transfer naar Bologna. In Italië moet hij de schoenen zien te vullen van landgenoot Joshua Zirkzee, die naar Manchester United is vertrokken.

Ligue 1

João Neves
Benfica --> Paris Saint-Germain (59,9 miljoen euro)
Het is niet voor niets dat de jeugdopleiding van Benfica meerdere keren is uitgeroepen tot de beste ter wereld. Neves is het zoveelste toptalent die vanuit Lissabon een stap naar de absolute Europese top maakt. De pas negentienjarige Portugees brak vorig seizoen door in het eerste elftal van Benfica en speelde zich in de kijker van meerdere Europese grootmachten. Neves koos voor een avontuur in Parijs, waar hij in zijn eerste Ligue 1-wedstrijd direct goed was voor twee assists.

Mason Greenwood
Manchester United --> Olympique Marseille (26 miljoen euro)
Hij was één van de grootste talenten van Manchester United, maar toen hij in opspraak raakte door een verkrachtingszaak, besloot de Premier League-club afscheid van hem te nemen. United verhuurde Greenwood (22) vorig seizoen aan het Spaanse Getafe, waar hij het goed deed. Deze zomer verkochten The Red Devils hem voor 26 miljoen euro aan Marseille. Greenwood is het seizoen in Frankrijk geweldig begonnen met twee doelpunten tijdens zijn officiële debuut.

Osame Sahraoui
SC Heerenveen --> Lille OSC (8 miljoen euro)
De smaakmaker van sc Heerenveen heeft zijn transfer naar een topcompetitie te pakken. Osame Sahraoui was afgelopen seizoen een lust voor het oog in de Eredivisie en verkaste uiteindelijk voor acht miljoen euro naar Lille. Met acht doelpunten, vier assists én een heleboel geslaagde dribbels was Sahraoui één van de lichtpuntjes in een verder vrij kleurloos seizoen van de Friezen. De 23-jarige Noor debuteerde in Ligue 1 tegen Stade Reims en maakte de negentig minuten vol.

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!