PSV experimenteert met spelregels tijdens jeugdtoernooi

PSV experimenteert met spelregels tijdens jeugdtoernooi: 'Ook nodig op topniveau'

17 augustus om 10:21
Laatste update: 17 augustus om 10:25

PSV organiseert dit weekend de Otten Innovation Cup en gaat met spelregels experimenteren tijdens het jeugdtoernooi. Zo mag de doelman de bal niet te lang vasthouden, is er effectieve speeltijd en is er een intrap in plaats van een inworp. Algemeen directeur Marcel Brands is van mening dat dergelijke innovaties ook op topniveau nodig zijn. 

De Otten Innovation Cup ging vrijdag van start en in gesprek met het Eindhovens Dagblad laat Brands weten trots te zijn op de opzet van het toernooi, dat al sinds 1947 georganiseerd wordt. "Volgend jaar willen we het in ons nieuwe stadion op De Herdgang laten spelen. We hebben een prachtig deelnemersveld en willen een bijdrage leveren aan innovaties in het voetbal."

Waar Ajax in maart en april al de Future Cup organiseerde, waar ook geëxperimenteerd wordt met spelregels, is het nu de beurt aan PSV. Brands vroeg KNVB-topman Gijs de Jong op vrijdag al om haast te maken met het invoeren van nieuwe spelregels op het hoogste niveau, zoals een bodycam bij scheidsrechters. "Daarmee is vanuit het gezichtspunt van de arbiter nog beter te zien wat er op het veld gebeurt."

De Jong is zelf ook voorstander van de regels die worden ingezet. Zo mag de doelman de bal slechts acht seconden vasthouden. De oude 'zes secondenregel' wordt nergens meer nageleefd en dat zorgt voor veel tijdrekken. "En de scheidsrechter moet de keeper waarschuwen door af te tellen", aldus De Jong. Gaat de doelman over de acht seconden heen? Dan krijgt de tegenpartij een corner.