De Ligt en Mazraoui bij Manchester United

Ajax-reünie in Manchester: zó gaat het nieuwe United van Ten Hag eruitzien

15 augustus om 10:00

Met Matthijs de Ligt en Noussair Mazraoui heeft Erik ten Hag weer twee oude bekenden aan zijn selectie bij Manchester United toegevoegd. Het van Bayern München overgekomen duo kan komend weekend tegen Fulham al debuteren. Hoe gaat het nieuwe United eruitzien? VoetbalPrimeur neemt een voorschot.

De Ligt en Mazraoui werden beiden dinsdag gepresenteerd door The Mancunians. Voor eerstgenoemde is vijftig miljoen euro betaald, Mazraoui kwam voor maximaal twintig miljoen euro naar Old Trafford. Ten Hag haalde eerder al Andre Onana, Lisandro Martínez en Antony, met wie hij bij Ajax heeft samengewerkt, naar Old Trafford. Nu komen De Ligt en Mazraoui daarbij.

Het tactisch plan van Ten Hag

"Ik kan niet zo spelen zoals bij Ajax, want ik heb hier andere spelers", zei Ten Hag in oktober 2023. "Ik ben hier gekomen met mijn filosofie, gebaseerd op balbezit, en die wil ik combineren met het DNA van Manchester United, de spelers en hun karakter." De Nederlandse manager lijkt met onder meer de transfers van De Ligt en Mazraoui de clubleiding van United te hebben overtuigd van zijn denkwijze over voetbal. Het is goed mogelijk dat Ten Hag in Engeland successen wil boeken op de manier waarop hem dat met Ajax in Nederland en Europa ook is gelukt.

Daar had hij dus in eerste instantie nieuwe spelers voor nodig en die vist hij uit een bekende vijver. De afgelopen seizoenen stond United vooral voor direct voetbal, met hoge druk en een hoge intensiteit. Het directe spel leidde vaak tot een probleem: er ontstond in veel wedstrijden een enorme ruimte tussen de voorhoede en de laatste linie, waardoor het middenveld in lastige situaties kwam.




Ten Hag deed zijn uitspraken na dit duel met Manchester City (0-3). In die wedstrijd werd het probleem van United blootgelegd door de ploeg van manager Pep Guardiola. Ten Hag wil hoog drukzetten en met veel intensiteit de bal veroveren, maar de laatste linie staat halverwege de eigen helft. Met twee passes gaat City in overtalsituatie op het doel van United af. Bron: Manchester City

United heeft leiderschapskwaliteiten in de verdediging nodig om de linies kort op elkaar te houden én om meer voetbal van achteruit in de ploeg te krijgen. Die rol is De Ligt op het lijf geschreven. Onder Ten Hag werd hij op jonge leeftijd aanvoerder van Ajax en maakte hij indruk in de Champions League. Ook Mazraoui weet wat Ten Hag van hem verlangt. De international van Marokko is uitstekend in het verzorgen van de eerste opbouw en kan erbij komen op het middenveld om een overtal te creëren.

Het Ajax van Ten Hag was vrijwel nooit zo 'verticaal uitgerekt' als het huidige United bij vlagen. Tijdens een aanval stond het hart van de defensie op de middenlijn, met de controleur daarvoor om een driehoek compleet te maken en het gevaar in te dammen. Het zorgde ervoor dat Ajax bij balverlies compact stond, iets wat bij United niet vaak te zien is.


Het Ajax van Ten Hag verdedigde op een totaal andere manier. Tegen Borussia Dortmund (4-0) speelden de Amsterdammers een van de beste Champions League-wedstrijden ooit. Hierboven een goed voorbeeld van waarom Ajax de Duitse ploeg de wil kon opleggen. Dortmund verovert de bal, maar is hem gelijk weer kwijt door goed doordekken van Daley Blind (rechtsboven in beeld). Diezelfde Blind scoort uit deze balverovering. Bron: Ziggo Sport

Speelkansen voor De Ligt

Er heerst verdeeldheid over de move van De Ligt. Dietmar Hamann, voormalig speler van Bayern en Liverpool, vindt het onbegrijpelijk dat Bayern de 25-jarige verdediger heeft laten gaan. United-icoon Paul Scholes noemde het juist een 'tweederangstransfer'. Ten Hag ziet op voorhand ongetwijfeld een belangrijke rol voor De Ligt weggelegd, feit is wel dat de concurrentie niet mals is. United heeft onlangs het achttienjarige toptalent Leny Yoro voor 62 miljoen euro aan de selectie toegevoegd. De Fransman raakte in de voorbereiding echter geblesseerd en is naar verwachting tot en met oktober uitgeschakeld.

Tot die tijd zal De Ligt dus in elk geval de kans krijgen om zichzelf in de basis te knokken. Met Harry Maguire, Victor Lindelöf en Jonny Evans heeft United nóg drie rechtsbenige centrale verdedigers in huis, waardoor het voor Ten Hag ook een optie is om De Ligt links in het centrum te posteren. Voor die positie heeft United op papier alleen Lisandro Martínez in de gelederen. Een compleet 'oud-Ajax-centrum' is dus eveneens denkbaar, met De Ligt en Martínez. De Argentijn kan echter ook als linksback uit de voeten, zo bewees hij in de strijd om de Community Shield tegen Manchester City.

Speelkansen voor Mazraoui

Bij Bayern was de concurrentie voor Mazraoui niet mals, bij United is dat niet veel anders. Mazraoui moet de strijd aangaan met Diogo Dalot, die vorig seizoen werd verkozen tot Speler van het Jaar bij United. Net als Martínez wordt Dalot ook ingezet als linksback, al is dat dan vooral uit nood geboren.

Het heeft te maken met de blessuregevoeligheid van Luke Shaw en de nog altijd geblesseerde Tyrell Malacia. Wanneer zij fit zijn, zal Dalot zich volledig op de rechtsbackpositie kunnen richten. Aan speeltijd zal Mazraoui zeker komen, gezien het moordende schema in Engeland.

Conclusie

Ten Hag zet United steeds meer naar zijn hand. De transfers van De Ligt en Mazraoui zorgen ervoor dat de Engelse topclub steeds meer contouren krijgt van het succesvolle Ajax van een aantal jaar geleden. De toekomst moet uitwijzen of De Ligt en Mazraoui kunnen uitgroeien tot belangrijke schakels, zeker is dat het tweetal voldoende speeltijd gaat krijgen. Vrijdag kunnen ze al debuteren, als United het Premier League-seizoen aftrapt tegen Fulham.