Spelersrapport FC Twente

FC Twente op rapport: één geweldig optreden, speelwijze Oosting pakt verkeerd uit

13 augustus om 21:00
Laatste update: 13 augustus om 23:08

De Champions League-droom van FC Twente is niet meer. VoetbalPrimeur maakt rapport op na een enerverende avond in Enschede, waarop De Tukkers weigerden op te geven tegen RB Salzburg, dat in grote delen van de wedstrijd wel de betere was. 

Lars Unnerstall - 8: viel net als vorige week in Oostenrijk niks te verwijten. 'De beste keeper van Nederland', zo noemde trainer Joseph Oosting hem deze week. Unnerstall bracht kort voor rust nog op schitterende wijze redding, én pakte een penalty, maar de kans om zijn kunsten ook in de Champions League te vertonen is hem niet gegund. 

Anass Salah-Eddine - 5: moest tegen Salzburg opereren als rechtsback, en had het erg lastig. De Tukkers, met Salah-Eddine voorop, werden vooral voor rust overlopen op de flanken. Ook in balbezit deed de back niet veel goeds met de bal. 

Mees Hilgers - 7,5: samen met Unnerstall de beste aan Twente-zijde. Hilgers stond op enkele momenten na (zoals bij de 1-0) verdedigend zijn mannetje en zorgde vlak voor rust met een knappe kopbal nog voor een klein beetje Enschedese hoop. Het ligt niet aan hem dat Twente bij vlagen zó werd opengereten. 

Alec van Hoorenbeeck - 6: het siert de Belg dat hij vaak voor de voetballende oplossing kiest, maar soms wil hij daar nog weleens te ver in gaan, met gevaarlijk balverlies tot gevolg. Het is, net als na vorige week in Oostenrijk, duidelijk dat Twente op defensief vlak een behoorlijk jasje heeft uitgedaan met het vertrek van Robin Pröpper. Wel was hij nog belangrijk met de 2-3. 

Bas Kuipers - 5,5: Kuipers had net als collega-back Salah-Eddine erg veel moeite met het zeer dynamische Salzburg. Dat kwam goed tot uiting bij de 2-0, toen moest kiezen en daarmee zijn directe tegenstander en doelpuntenmaker Nene Dorgeles helemaal kwijt was. 

Mathias Kjølø - 4,5: Champions League-voetbal is voorlopig niet besteed aan Kjølø. Die conclusie kan na de wedstrijd in Enschede wel getrokken worden. Het lijkt gewoon te snel te gaan voor de 23-jarige Noor. De ongelooflijke ziekenhuisbal voorafgaand aan de 1-3 was illustrerend voor zijn slechte optreden. 

Carel Eiting - 5,5: de middelste linie van Twente kwam eigenlijk nauwelijks in het spel voor. Dat omdat Twente veel de lange bal speelde, iets waar het door Salzburg overigens ook toe werd gedwongen. Zijn assist bij de goal van Hilgers was fraai, maar voor de rest was Eiting vrij onzichtbaar. 

Ricky van Wolfswinkel - 5,5: Van Wolfswinkel opereerde dinsdagavond in de rug van Lammers. Die positie is niet aan hem besteed, en dat valt trainer Joseph Oosting aan te rekenen. Ondanks dat de verzachtende omstandigheden daar waren, speelde Van Wolfswinkel, die ook geregeld in de spits opdook, geen geweldige wedstrijd. Wel werkte hij zich het snot voor de ogen. 

Daan Rots - 7: Rots kan uitstekend voetballen, en liet dat ook dinsdag weer bij vlagen zien. De linkspoot was voorafgaand aan de 1-2 belangrijk met een slimmigheidje, en verzorgde de hoekschop-assist bij de 2-3. In de absolute slotfase was hij opnieuw belangrijk door te scoren. Het ligt niet aan hem dat de CL-droom van Twente voorlopig opgeborgen kan worden. 

Sam Lammers- 5,5: aanvoer was er nauwelijks voor Lammers, die de ondankbare taak had om wat te bakken van de lange ballen vanuit achteruit. Lammers werkte ontzettend hard, net als Van Wolfswinkel, maar kwam eigenlijk niet in het spel voor. 

Michel Vlap - 5: zijn trap is een groot wapen. Dat etaleerde Vlap dinsdagavond weer, net als vorige week in Oostenrijk. Daar moest Twente het ook vooral van hebben, aangezien Salzburg de Tukkers vooral voor rust onder grote druk zette. In de slotfase was hij nog ongelukkig met een ietwat opmerkelijke handsbal, die Salzburg een penalty opleverde. 

Invallers
Mitchell van Bergen - 6: viel na 46 minuten spelen in voor Eiting. De vleugelaanvaller was bedrijvig en zorgde voor diepte, maar kwam niet in de positie om van écht belang te zijn. 

Mats Rots - X: viel na 61 minuten spelen in voor Kuipers, maar speelde te kort voor een beoordeling. 

Sem Steijn - X: viel na 61 minuten spelen in voor Kjølø, maar speelde te kort voor een beoordeling. 

Sayfallah Ltaief - X: viel na 68 minuten spelen in voor Rots, maar speelde te kort voor een beoordeling. 

Younes Taha - X: viel na 76 minuten spelen in voor Van Hoorenbeeck, maar speelde te kort voor een beoordeling. 

Trainer
Joseph Oosting - 5: Oosting wilde Salzburg aan het wankelen brengen met het tandem Van Wolfswinkel/Lammers, maar dat pakte simpelweg niet goed uit. Er was te weinig beweging rondom dat duo. Ook zijn keuze om Sem Steijn op de bank te laten beginnen, valt te betwisten. Hij was immers nog belangrijk met een kenmerkend doelpunt.