Eredivisie-flops speelronde 1

Eredivisie-flops: NAC hofleverancier na dramatische comeback, één Feyenoorder

12 augustus om 11:00

Speelronde één van het nieuwe Eredivisie-seizoen zit erop, en dus is het tijd voor de wekelijkse floplijst van VoetbalPrimeur. NAC Breda vierde in Groningen de terugkeer naar het hoogste niveau, maar kwam van een koude kermis thuis. Verder is er aandacht voor de grote hoeveelheid domme rode kaarten, en is ook Feyenoord vertegenwoordigd. 

Jeroen Houwen (RKC Waalwijk)
Het is wellicht nog wat voorbarig, maar met het vertrek van Etienne Vaessen en de komst van Houwen lijkt RKC een jasje uit te hebben gedaan. Niet elke goal van PSV viel de Limburgse goalie zaterdagavond aan te rekenen, maar de 4-0 van Hirving Lozano had er op Eredivisie-nooit in mogen gaan. 

Maxim Dekker (AZ)
Het sierde Dekker dat hij na afloop van de wedstrijd in Almere spuit betuigde, maar minder roekeloos maakte dat zijn overtreding in de achttiende minuut niet. De tackle die de jonge verdediger inzette op Kornelius Hansen was simpelweg veel te onbesuisd. Zijn vroege exit leverde AZ geen echte problemen op, want het duurde niet lang voordat ook Almere daarna rood kreeg.

Davy van den Berg (PEC Zwolle)
De enige goal die FC Utrecht zondag maakte in een lege Galgenwaard, viel Van den Berg aan te rekenen. De middenvelder produceerde na slechts zestien minuten spelen een ziekenhuisbal van jewelste, waar gretig gebruik van werd gemaakt door Jens Toornstra en Ole Romeny. Helaas voor Van den Berg kwamen de Zwollenaren die vroege tik niet meer te boven. 

Timon Wellenreuther (Feyenoord)
Heeft de concurrentiestrijd van Justin Bijlow gewonnen, maar oogde bij de veelbesproken goal van Willem ll in De Kuip wel erg matig. De Duitse keeper zat na ver uitkomen volledig mis bij een kopbal van Kyan Vaessen, waardoor Feyenoord uiteindelijk een valse start aan het nieuwe Eredivisie-seizoen beleefde.

Kacper Kostorz (NAC Breda)
Vrijwel heel NAC zakte door het ijs in Groningen, maar na Mahmutovic was Kostorz misschien wel de meest ongelukkige. De Poolse spits kreeg in De Euroborg vrijwel helemaal niets klaargespeeld. Op de momenten dat hij wel in balbezit was, deed hij er zelden tot nooit iets goeds mee. 

Baptiste Guillaume (Almere City)
Oliedom, zo kun je de rode kaart van Guillaume tegen AZ wel omschrijven. De bal was niet eens in de buurt toen de Belgische spits AZ-verdediger Wouter Goes een rare trap gaf. Net als Dekker bood Guillaume zijn excuses aan na de wedstrijd, maar daar koop je als Almere niks voor. 

Enes Mahmutovic (NAC Breda)
Zal zich zijn debuut voor NAC vast en zeker anders voor hebben gesteld. De centrale verdediger veroorzaakte al na zes minuten spelen een strafschop, en kreeg daarvoor zelfs rood. Het was het startschot van een belabberde avond voor de promovendus. 

Arno Verschueren (Sparta Rotterdam)
Sparta - Heracles Almelo was misschien wel de meest slaapverwekkende wedstrijd van Eredivisie-speelronde één. Daar kon ook Verschueren geen verandering in brengen. De Belg was misschien wel de grootste dissonant bij de Rotterdammers, die sowieso heel erg matig voor de dag kwamen tegen een eveneens pover Heracles. 

Manel Royo (NAC Breda)
NAC werd bij vlagen helemaal weggespeeld door Groningen. Vooral op de linkerkant, waar Royo soms kinderlijk eenvoudig werd afgetroefd, oogde de Bredase defensie erg kwetsbaar. Het zal snel beter moeten, wil NAC een rol van betekenis spelen dit seizoen.