Farioli vertelt over fitheid Brobbey en Bergwijn

Farioli mist Bergwijn en wil 'superatleten' bij Ajax: 'Moet nieuwe realiteit zijn'

7 augustus om 19:15
Laatste update: 7 augustus om 19:59

Francesco Farioli heeft toegelicht waarom Brian Brobbey wel en Steven Bergwijn niet deel uitmaakt van de selectie van Ajax voor het treffen met Panathinaikos in de derde voorronde van de Europa League. Volgens de Italiaanse trainer heeft de spits hard gewerkt om te kunnen helpen tegen de Griekse topclub, terwijl de buitenspeler nog niet fit genoeg is.

"We hebben op het laatst besloten om Brobbey mee te nemen. Hij kan zeker wat minuten maken", zegt Farioli op de persconferentie, geciteerd door Ajax Life. "Brian kwam natuurlijk pas laat bij de groep. Hij moest hier ineens van nul naar honderd kilometer per uur. Dat is altijd moeilijk. De eerste dagen waren voor hem best lastig, maar hij deed het hartstikke goed."

Farioli is zeer te spreken over de 22-jarige afmaker. "Hij is ontzettend gemotiveerd. Hij heeft er alles aan gedaan hier nu te zijn. Hij wil zijn team helpen. Het is belangrijk dat hij met ons mee is, ook voor zijn ploegmaten." 

In tegenstelling tot Brobbey is Bergwijn nog niet van de partij in Athene. De linksbuiten volgt een individueel programma, omdat hij nog last heeft van de bij Oranje opgelopen blessure. Volgens Farioli is hij niet ver genoeg om een rol van betekenis te kunnen spelen. "Mijn spelers moeten niet alleen voetballers zijn, maar ook superatleten. Je moet fysiek klaar zijn voor de strijd, anders kun je geen voetbal spelen. Daar werken we dagelijks aan."

"Het is ook een mentaal iets. Dat moet een nieuwe realiteit zijn voor spelers. We zetten daar goede stappen in. Ik ben dan ook blij met wat ik elke dag op de training zie", besluit Farioli, die ook niet kan beschikken over Christian Rasmussen vanwege een onwillige spier.

Ajax staat donderdag vanaf 20.00 uur Nederlandse tijd tegenover Panathinaikos.