UEFA straft Rodri en Morata

EK-winnaars Rodri en Morata moeten zingen van Gibraltar-lied bekopen met schorsing

7 augustus om 13:35
Laatste update: 7 augustus om 15:14

De UEFA heeft Rodri en Álvaro Morata geschorst voor één interland. De twee Spanjaarden krijgen deze straf omdat ze na de EK-winst een controversiële sneer uitdeelden aan Gibraltar

Na de gewonnen EK-finale tegen Engeland (2-1) zongen Rodri en Morata 'Gibraltar es Español'. Daarmee werd verwezen naar de status van Gibraltar, dat officieel een Brits overzees gebied is, maar wiens soevereiniteit niet wordt erkend door Spanje. Dat land beschouwt Gibraltar namelijk als Spaans grondgebied. 

Die teksten vielen totaal verkeerd in Gibraltar, dat vervolgens een officieel protest bij de UEFA indiende. De Europese voetbablond geeft daar nu gehoor aan, door Rodri en Morata één duel te schorsen. Een blik op de agenda leert dat de respectievelijk middenvelder en spits het Nations League-duel met Servië van 5 september dus aan zich voorbij moeten laten gaan. 

De voetbalbond van Gibraltar heeft al gereageerd op de schorsing. 'We zijn blij dat de UEFA de ernst van dit incident heeft erkend en dienovereenkomstig heeft gehandeld. Dit besluit geeft een duidelijk signaal af dat voetbal een platform moet blijven voor het bevorderen van vrede, begrip en fair play, vrij van verdeeldheid zaaiende en aanstootgevende acties zoals gezangen', luidt de reactie.