Waarom Xavi Simons al goed genoeg is voor de Europese elite

Xavi Simons heeft gekozen: ook sterspeler bij PSG, match met Europese elite

8 augustus om 11:30

Het hoge woord is eruit: Xavi Simons laat zich ook dit seizoen verhuren aan RB Leipzig. Hoe slim is deze zet van de Oranje-international, die nog onder contract staat bij Paris Saint-Germain? VoetbalPrimeur zoekt het uit in samenwerking met databureau FACTS Consultancy.

FACTS Consultancy is een Nederlands bedrijf dat aan de hand van data met unieke algoritmes talloze (internationale) zaakwaarnemers, clubs en spelers ondersteunt om betere beslissingen te maken rondom transfers. In de afgelopen jaren was FACTS Consultancy onder meer betrokken met advies bij de transfers van Joey Veerman (PSV), Jerdy Schouten (PSV), Lucas Digne (Aston Villa), Sven Botman (Newcastle United) en Ramiz Zerrouki (Feyenoord).

Erik ten Hag wilde hem naar Manchester United halen, Bayern München zou zelfs een recordbod van 90 miljoen euro hebben uitgebracht, maar Simons heeft opnieuw gekozen voor RB Leipzig. De trotse Duitsers maakten hun done deal maandag wereldkundig en huren hem tot het einde van seizoen van Paris Saint-Germain, zonder optie tot koop.

Simons tekende vorig seizoen voor tien goals en vijftien assists namens Leipzig en groeide uit tot een absolute publiekslieveling in de Red Bull Arena. Na een wisselvallig EK met het Nederlands elftal leek de tijd rijp voor een kans in de absolute top van het Europese voetbal, maar de 21-jarige dribbelaar blijft kiezen voor de weg der geleidelijkheid én betrouwbaarheid.

Sterspeler in Leipzig én Parijs
Uit de modellen van FACTS blijkt hoe dan ook dat Simons zonder twijfel al volledig klaar is voor de Europese voetbalelite, waartoe RB Leipzig (nog) niet kan worden gerekend. Sterker nog, Simons zou op basis van zijn Player Level al bij de betere spelers van PSG horen.

Bron: FACTS Consultancy

Het huidige niveau (Player Level) van spelers wordt aan de hand van ruim negentig statistieken geanalyseerd. Het Player Level geeft aan wat de individuele bijdrage is van een speler aan de prestaties van zijn team. Dat zit bij Simons dus wel snor. Hij steekt erbovenuit in Leipzig - en had dat ook gedaan in Parijs.

Uit de modellen blijkt dat bij RB Leipzig alléén het Player Level van Loïs Openda hoger is. Ook bij PSG hoeft Simons maar één speler voor zich te dulden: middenvelder Vitinha. Wereldsterren als Ousmane Dembélé, Achraf Hakimi en Fabian Ruiz zitten daar na de prestaties in het vorige seizoen allemaal onder.


Bron: FACTS Consultancy

Simons matcht met Europese elite
Tot slot komen uit FACTS-data tien clubs waar Simons op basis van zijn huidige niveau en speelstijl het best past: Arsenal, Real Madrid, Manchester City, Liverpool, Internazionale, Bayern München, FC Barcelona, Manchester United, Bayer Leverkusen en Newcastle United. Niet voor niets was een groot deel van deze clubs al in de markt voor de geboren Amsterdammer, die zijn keuze echter al heeft gemaakt. In Duitsland zijn de verwachtingen van Simons torenhoog. En dat is volledig terecht.