Ajax bevestigt terugkeer Grim in nieuwe rol

Ajax bevestigt terugkeer Grim in nieuwe rol: 'Dit is mij op het lijf geschreven'

5 augustus om 18:34

Ajax heeft de terugkeer van Fred Grim bevestigd. De voormalig doelman gaat in de Amsterdamse jeugdopleiding aan de slag als Hoofd Coaching.

De Telegraaf schreef maandagochtend al dat Grim in beeld kwam bij Ajax na de afzegging van Frank Rijkaard. Hij heeft een contract voor drie seizoenen getekend en keert na bijna twaalf jaar terug bij de club. 

Volgens Ajax moet de nieuwe functie bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de opleiding. 'Grim gaat zich richten op het coachen van de coach, zijn kennis en ervaring delen met de hoofd- en assistent-trainers en hij gaat als klankbord dienen voor de gehele trainersstaf van de opleiding op het gebied van coaching, communicatie en teamontwikkeling. Het bewaken van de ontwikkeling van de individuele talenten en het verder ontwikkelen van de prestatiecultuur wordt eveneens een belangrijk onderdeel van zijn takenpakket', schrijven de Amsterdammers.

Directeur Voetbal Marijn Beuker is blij met de aanstelling van Grim, die de afgelopen twaalf jaar onder meer trainer was van Almere City FC, Sparta, RKC, Willem II, FC Emmen en Jong Oranje. "Ik vind het belangrijk dat het ‘oude’ en het ‘nieuwe’ goed in balans zijn. Fred heeft zelf in de Ajax-jeugd gespeeld en als prof gewerkt met onder anderen Morten Olsen, Johan Cruijff en Louis van Gaal, maar ook bij teams zoals Jong Oranje en het Nederlands elftal. Alles wat Fred meebrengt sluit uitstekend aan bij onze nieuwe manieren van trainen, waarbij hij als geen ander de ‘no-nonsense prestatiecultuur’ kan bewaken die nodig is om de top te halen."

Voor Grim is het een terugkeer op vertrouwde grond. Hij verdedigde in de jaren ’80 en ’90 het doel van Ajax en was er werkzaam als keepers- en jeugdtrainer. "Ik denk dat deze functie mij op het lijf geschreven is. Ik denk graag in processen en heb affiniteit met jeugd en opleiden. Maar het is natuurlijk ook mooi om terug te keren bij Ajax."

Beuker vertelt verder nog dat Ajax meer lijn heeft gebracht in de manier van werken in de opleiding. "Deze methodiek moet Ajax op termijn weer meer technisch sterke, spelintelligente en creatieve spelers opleveren."