Feyenoord verovert Johan Cruijff Schaal

Adembenemend: Feyenoord verovert Johan Cruijff Schaal na gevecht met PSV

4 augustus om 20:12

Feyenoord heeft in een knotsgek voetbalgevecht met PSV beslag gelegd op de Johan Cruijff Schaal. De Rotterdamse bekerwinnaar trok - in een editie die niet snel vergeten zal worden - na strafschoppen aan het langste eind tegen de Eindhovense landskampioen.

PSV werd het afgelopen seizoen met overmacht kampioen en gold op voorhand als favoriet tegen Feyenoord, dat onder de nieuwe trainer Brian Priske een nieuw systeem probeert in te slijpen. Dat zoiets gepaard gaat met kinderziektes, toonde zich snel. Hoewel Igor Paixão de eerste kans van de wedstrijd kreeg, was het na negen minuten al raak voor de thuisploeg. Johan Bakayoko bediende Noa Lang, die kiezelhard raak schoot in de korte hoek. 

Het was voor Lang een welkome opsteker na zijn blessureleed, maar lang kon PSV niet genieten van de voorsprong. Na iets minder dan een halfuur bleken ook de Eindhovenaren zeker niet feilloos, mede door de blessureproblemen achterin. Fredrik Oppegard had het moeilijk en beging een overtreding op Gjivai Zechiël. Arbiter Jeroen Manschot wees naar de stip en Santiago Gimenez benutte het buitenkansje. Niet veel later stond de Mexicaan ook aan de basis van de 1-2 van Bart Nieuwkoop, waardoor Feyenoord het duel volledig wist te kantelen.

Dat de Rotterdammers niet met een ruimere voorsprong gingen rusten was te danken aan Walter Benítez. De Argentijn keerde met een prachtige reflex van dichtbij een inzet van Paixão. PSV had iets recht te zetten, maar in de tweede helft ging het bijna meteen weer mis. Jerdy Schouten was Gimenez kwijt, maar Jordan Teze, die in de belangstelling staat van AS Monaco, schoot te hulp met een ultieme tackle. Die ingreep bleek belangrijk, want aan de andere kant viel vervolgens wel de 2-2. Na een vloeiende aanval tikte de eerder deze week nog zieke Luuk de Jong binnen op aangeven van Malik Tillman.

Ook daarna denderden beide ploegen maar door in een verre van foutloze, maar zeer vermakelijke clash. Gimenez kreeg een tweede strafschop, nadat hij was gevloerd door Benítez en schoot wederom overtuigend raak: 2-3. Bosz vond het daarna tijd om in te grijpen. Guus Til en Couhaib Driouech kwamen in de ploeg voor Ismael Saibari en Noa Lang en dat sorteerde direct effect. Til sloeg toe op aangeven van Driouech, waardoor PSV zich weer terugknokte na een achterstand.

Die veerkracht toonde PSV uiteindelijk nóg een keer. Eerst tekende Feyenoord-invaller Antoni Milambo voor de 3-4 uit een voorzet van David Hancko, vervolgens mocht PSV ook vanaf elf meter aanleggen. Timon Wellenreuther, met al geel op zak, legde de doorgebroken Guus Til neer. Manschot spaarde de nieuwe eerste doelman van Feyenoord, maar dat deed De Jong niet: 4-4.

Na 97 minuten voetbal konden de toeschouwers even naar adem happen. Penalty's moesten uitkomst bieden in de bijzonder enerverende kraker. Daarin konden PSV en Feyenoord niet meer beschikken over de gewisselde topschutters De Jong en Gimenez. Wellenreuther wist zich als eerste te onderscheiden door de inzet van Bakayoko op geweldige wijze te keren. Guus Til schoot ook nog huizenhoog over, waarna heel Feyenoord in vreugde ontstak na de winnende van Luka Ivanusec. Het betekent ook meteen de eerste prijs voor Priske als opvolger van Arne Slot.