Summerville naar West Ham United voor 30 miljoen euro

Summerville heeft Premier League-transfer te pakken en kost 30 miljoen euro

3 augustus om 21:00
Laatste update: 3 augustus om 21:03

Crysencio Summerville heeft zijn gewenste Premier League-transfer te pakken. West Ham United neemt de 22-jarige vleugelaanvaller voor zo'n dertig miljoen euro over van Leeds United.

Summerville vloog donderdag naar Londen, waar hij medisch werd gekeurd. Vervolgens werden de laatste plooien gladgestreken door de clubs en kwam de aanvaller zelf ook tot een akkoord met West Ham, waar Edson Álvarez en Mohammed Kudus (ex-Ajax) al onder contract staan. Julen Lopetegui is de nieuwe manager, nadat hij deze zomer David Moyes opvolgde.

Bij Leeds United werd Summerville afgelopen seizoen uitgeroepen tot beste speler van het Championship, het tweede niveau in Engeland. In 49 wedstrijden was hij goed voor 21 doelpunten en tien assists. Nu mag hij weer zijn geluk weer beproeven in de Premier League. Summerville tekent een contract voor vijf jaar in Londen, met een optie voor een extra seizoen.

West Ham claimt enkele 'toonaangevende clubs in Europa' te hebben afgetroefd in de strijd om Summerville. "We zijn verheugd om Crysencio naar West Ham United te halen", stelt technisch directeur Tim Steidten. "We hielden hem al een tijdje in de gaten en kunnen niet blijer zijn dat we de deal hebben afgerond. Hij is een opwindende speler met een razendsnel tempo, behendige bewegingen en een overvloed aan creativiteit vanaf de vleugel. Hij heeft zichzelf al bewezen in het Engelse voetbal, aangezien hij de afgelopen jaren een belangrijke speler was voor Leeds United in zowel de Premier League als het Championship."

Summerville speelde van 2008 tot 2020 voor Feyenoord, dat hem verhuurde aan FC Dordrecht en ADO Den Haag. Leeds plukte hem vervolgens voor anderhalf miljoen euro weg uit De Kuip. Deze zomer werd hij ook gelinkt aan meerdere Premier League-grootmachten én Paris Saint-Germain. Summerville speelde nog geen interlands voor het Nederlands elftal.