Dit is Feyenoord-target Buonanotte

Dit is de beoogde nieuwe Feyenoord-smaakmaker, die 'enorm aan Messi doet denken'

2 augustus om 12:30

Facundo Buonanotte moet de nieuwste attractie worden in De Kuip. Feyenoord heeft naar verluidt een akkoord bereikt met Brighton & Hove Albion over de huur van de negentienjarige Argentijnse smaakmaker. De Rotterdammers bedongen tevens een koopoptie. Maar wie is deze publieksspeler? VoetbalPrimeur stelt Buonanotte aan je voor.

Buonanotte werd op 23 december 2004 geboren in het Argentijnse Pérez. Op zijn tiende werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van Rosario Central en op 11 februari 2022, op zeventienjarige leeftijd, debuteerde hij in het eerste elftal. Ondanks zijn jonge leeftijd kwam hij dat jaar tot 34 officiële duels, waarin hij vier keer scoorde en twee assists gaf.

'Buonanotte doet enorm aan Messi denken'

Het kwam hem op bijzondere complimenten te staan van Carlos Tévez, die in 2022 kortstondig trainer was van Rosario Central. De buitenspeler annex aanvallende middenvelder deed hem denken aan niemand minder dan oud-teamgenoot Lionel Messi. “De manier waarop hij rent en versnelt, doet me enorm aan Messi denken. Het is lang geleden dat ik een voetballer heb gezien die me zoveel plezier geeft”, zei de voormalig aanvaller destijds.

Het talent van Buonanotte sprong ook in het oog bij Brighton, dat hem in januari 2023 voor zes miljoen euro naar Engeland haalde. Zijn debuut voor The Seagulls volgde al snel, op 4 februari tegen Nottingham Forest. Onder Roberto de Zerbi kreeg Buonanotte in de afgelopen anderhalf jaar behoorlijk wat speeltijd. In totaal speelde hij tot dusver veertig Premier League-wedstrijden, waarin hij voor vier doelpunten en twee assists tekende.

Debuut voor Argentinië

Ook op internationaal niveau bleef Buonanotte niet onopgemerkt. Hij doorliep meerdere Argentijnse jeugdteams en maakte 19 juni 2023 voor het eerst zijn opwachting voor La Albiceleste, in een oefeninterland tegen Indonesië. In maart van dit jaar volgde zijn tweede interland, hij viel in tijdens een vriendschappelijk duel met El Salvador. Daar bleef het tot dusver bij.

De kwaliteiten van Buonanotte

Buonanotte staat bekend als een stilist. Hij is een creatieveling met een fijne dribbel, die bijzonder wendbaar is en makkelijk combineert. De behendige technicus komt zoals vermeld in aanmerking voor twee posities, die van rechtsbuiten en aanvallende middenvelder. Roberto de Zerbi benadrukte al eens dat Buonanotte geen typische vleugelaanvaller is. "Zijn kwaliteit is dat hij aan de binnenkant speelt, tussen de linies. Dat is zijn beste positie", klonk het tegenover The Athletic. Daarmee past hij perfect in de 3-4-3 formatie, die Brian Priske introduceerde bij Feyenoord. Buonanotte zal een geduchte concurrent worden voor Calvin Stengs, als die laatste tenminste in De Kuip blijft.

Dat de 1.74 meter lange Buonanotte toch mag vertrekken bij Brighton, lijkt te maken te hebben met de intensiteit in de Premier League. "Hier gaat alles zó snel. Je hebt geen tijd om na te denken. Zodra je de bal ontvangt, zit een speler in je nek", merkte hij al eens op. Met Yankuba Minteh haalden The Seagulls deze zomer bovendien een typische vleugelflitser in huis, die daar beter mee om lijkt te kunnen gaan. Het is opmerkelijk dat de jonge Argentijn in zijn tijd bij Brighton slechts twee keer de negentig minuten vol maakte. In de minder veeleisende Eredivisie zal hij moeten laten zien hele wedstrijden aan te kunnen.

Feyenoord ziet in Buonanotte in ieder geval een directe versterking, schreef 1908.nl. De Rotterdammers huren hem, mét een optie tot koop. Deze optie ligt naar verluidt twee keer zo hoog als het huidige transferrecord, dat met 8,3 miljoen in handen is van David Hancko.