KNVB sluit overeenkomst met illegaal Chinees gokbedrijf

'KNVB sloot deal met gokbedrijf dat onderdeel was van georganiseerde misdaad'

1 augustus om 08:30
Laatste update: 1 augustus om 09:07

De KNVB heeft in 2022 een sponsordeal gesloten met een gokbedrijf dat deel uitmaakt van een netwerk van de Chinese georganiseerde misdaad. Dat blijkt uit onderzoek van de NRC. Over de sponsordeal werd in Nederland geen melding gemaakt. Er is dan ook niets over terug te vinden in het openbaar. 

Het betreft een overeenkomst van het gokbedrijf BOB Sports. De twee partijen bereikten een samenwerkingsovereenkomst voor een periode van twee jaar, met een optie voor nog een jaar. In januari van dit jaar heeft de KNVB de overeenkomst beëindigd. Aanleiding daarvoor was onder meer een eerder onderzoek van NRC naar twijfelachtige sponsordeals van Ajax en PSV met Aziatische gokbedrijven, aldus een woordvoerder van de KNVB. Daarnaast kreeg de Nederlandse voetbalbond geen contact meer met BOB Sports, en waren er betalingsachterstanden. 

Hoeveel geld er gemoeid was met de deal, wil de KNVB niet vertellen. "Onderdeel van de overeenkomst was dat gokbedrijven het recht kregen om bepaalde wedstrijden zoals de KNVB-beker uit te mogen zenden." In die reactie wordt gerept over 'gokbedrijven', maar zover bekend is, is de KNVB met 'slechts' één bedrijf BOB Sports) een samenwerking aangegaan. 

Datzelfde BOB Sports is betrokken bij een groep gokbedrijven dat deel uitmaakt van een netwerk van Yabo Sports, een gokbedrijf geregistreerd op de Filipijnen. Tegen dat bedrijf werd in 2021 een grootschalige actie gehouden door de Chinese politie. 4000 verdachten werden opgepakt, en 165 miljoen euro werd in beslag genomen. Ook werden er illegale praktijken als witwassen en mensenhandel gepraktiseerd. 

Speciale website van KNVB
Opmerkelijk is dat de KNVB voor de Aziatische markt een speciale website heeft gemaakt, waarop de omstreden goksponsor prominent te zien is. De website is inmiddels offline, en volgens de Nederlandse bond nooit in gebruik geweest. Het nieuws over de overeenkomst werd in 2022 louter op de internationale KNVB-site aangekondigd, en is later verwijderd 'toen het niet meer relevant was', vertelt een woordvoerder. 

De KNVB laat weten dat het sluiten van de samenwerking met 'due diligence' (gepaste zorgvuldigheid) is gedaan. Mede ook omdat BOB Sports al samenwerkte met 'gerenommeerde voetbalorganisaties als de Welshe voetbalbond, Borussia Dortmund, Napoli en Olympique Lyonnais', aldus de KNVB, was er geen reden om argwaan te hebben. Inmiddels zijn de onderzoeken door de bond aangescherpt, 'om nog beter voorbereid te zijn op potentiële risico's die internationale samenwerkingen met zich meebrengen'. 

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!