Vitesse levert stukken in bij KNVB en moet nu wachten

Vitesse kan niets meer doen: stukken ingeleverd bij KNVB, donderdag uitspraak

31 juli om 12:34
Laatste update: 31 juli om 13:04

Vitesse heeft ruim op tijd de stukken aangeleverd bij de beroepscommissie licentiezaken voor het terug krijgen van de licentie. De Arnhemmers hadden woensdag tot 12.00 uur om de documenten te overhandigen.

De licentie van Vitesse werd op 9 juli ingetrokken door de licentiecommissie van de KNVB. De degradant tekende beroep aan en moest woensdag de nieuwe documenten aanleveren. Donderdag volgt de uitspraak en moet duidelijk worden of de Gelderse club dit seizoen deel mag nemen aan de Keuken Kampioen Divisie.

In de pogingen om de licentie terug te krijgen hanteert Vitesse een tweesporenbeleid, stelt De Telegraaf. In het gunstigste scenario wordt Guus Franke spoedig de nieuwe eigenaar. De ondernemer wil garant staan voor het tekort op de begroting als hij groen licht krijgt voor zijn overname.

De kans is evenwel groot dat de KNVB aanvullend onderzoek wil doen naar de overname van Vitesse door Franke. De Arnhemmers hebben daarom al een Plan B, waarbij lokale zakenmensen en businessclubleden - verenigd in het zogeheten STAK (Sterkhouders Vitesse-Arnhem, red.) - garant staan. Voor dit Plan B is wel de toezegging van schuldeiser Coley Parry vereist om de schulden een jaar te bevriezen.

De ochtendkrant benadrukt dat Vitesse drie zaken geregeld moet hebben om de licentie terug te krijgen. De club moet het hele seizoen kunnen beschikken over een bankrekening, een acaccountantsrelatie hebben én een sluitende begroting. Die eerste twee zaken waren al voor elkaar, nu is er optimisme dat met het bovengenoemde Plan B ook aan de derde voorwaarde wordt voldaan. Het woord is nu aan de licentiecommissie.

'Mocht de beslissing toch negatief uitvallen, dan betekent dat vrijwel zeker het einde van het Vitesse als betaaldvoetbalvereniging', besluit De Telegraaf. Vitesse kan dan alleen nog een kort geding aanspannen, maar de rechter beoordeelt dan alleen of de KNVB de procedures zorgvuldig gevolgd heeft. Dat lijkt het geval, mede gezien de coulance en de vele malen uitstel die de Arnhemmers eerder kregen.