KNVB: alleen aanvoerders in gesprek met scheids

KNVB hakt knoop door en voert EK-regel door op professioneel- en amateurniveau

31 juli om 07:02
Laatste update: 31 juli om 09:10

De KNVB heeft bepaald dat alleen aanvoerders vanaf dit seizoen nog in gesprek mogen met scheidsrechters. De maatregel geldt voor het betaalde voetbal én het gehele amateurvoetbal. Dat laat de bond weten via de officiële website. 

Tijdens de strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen PSV en Feyenoord is de regel voor het eerst van toepassing. Alleen Luuk de Jong en de aanvoerder van Feyenoord mogen in gesprek met scheidsrechter Jeroen Manschot. Naast het betaalde voetbal is de regel ook in heel het amateurvoetbal van toepassing. Dit heeft de KNVB besloten. Als een speler zich niet aan de regels houdt, wordt dat beoordeeld met een gele kaart. 

Deze maatregel gold voor het eerst voor alle spelers van de deelnemende landen op het EK. Ook tijdens de Olympische Spelen mogen alleen de aanvoerders in discussie met de arbiter. De regel lijkt goed te worden ontvangen en werkt goed. Mede daarom heeft de KNVB besloten om de regel over te nemen. Eerder werd al bekend dat de regel ook in de Champions League, Europa League en Conference League van toepassing zal zijn. De Duitse bond neemt de regel ook over en de Engelse bond begint aan een pilot. 

Opvallend is wel dat de regel ook voor het gehele amateurvoetbal geldt. De KNVB is al langer pleitbezorger van een 'schone sport'. De maatregel dat alleen aanvoerders in gesprek mogen met de scheidsrechter past volgens de bond bij het verder verschonen van het voetbal. De KNVB is zich ervan bewust dat het invoeren van deze regel makkelijker gaat in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en de Vrouwen Eredivisie. Om die reden werkt de bond nog aan een gedetailleerder plan om de regel ook op amateurniveau goed te laten werken. Daarover wordt binnenkort meer duidelijk.