Supportersvereniging steunt PSV en fluit eigen fans terug

''Alle boeren zijn homo’s' ook niet in orde, maar PSV moet naar zichzelf kijken'

31 juli om 06:15
Laatste update: 31 juli om 06:15

De Supportersvereniging van PSV staat achter het besluit van de club om geen fans mee te nemen naar de uitwedstrijd tegen Ajax. Voorzitter Rob Bogaarts vraagt de Eindhovense aanhang om de hand vooral in eigen boezem te steken.

De landskampioen is bang voor spreekkoren en een zware straf van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. PSV-supporters reageerden echter boos en teleurgesteld dat ze op 2 november niet welkom zijn in de Johan Cruijff Arena. Volgens Bogaarts is niet-collectief straffen echter zo makkelijk niet. "Probeer maar eens een half vak op te pakken. Ik heb er ook wel eens tussen gestaan terwijl er dingen werden gezongen waar ik me niet prettig bij voel", zegt hij tegen Omroep Brabant.

De supportersvereniging werd door PSV op de hoogte gebracht van het besluit. "Nee, wij hadden daar niks over te zeggen, maar we steunen het wel. Let wel: het alternatief was een jarenlange verbanning uit Amsterdam en dan hadden we de poppen helemaal aan het dansen gehad. Dan hadden we Amsterdam de schuld kunnen geven, nu krijgt PSV alles over zich heen."

Bogaarts vindt dat de PSV-fans naar zichzelf moeten kijken. "Iedereen weet dat Ajax ‘joden’ als geuzennaam gebruikt, maar spreekkoren van uitsupporters met daarin het woord joden gaan geregeld te ver. Dat gaat gewoon een grens over." De voorzitter weet dat het Ajax-publiek óók regelmatig zijn boekje te buiten gaat. "Ik vind ‘alle boeren zijn homo’s’ ook niet in orde, maar we moeten eerst naar onszelf kijken."

"Want wat zingen we nou eigenlijk? Gezonde rivaliteit met Ajax is prima, maar de haat en de zaken die gezongen worden, daar moeten we het over hebben", aldus Bogaarts, die hoopt dat er in het seizoen 2025/2026 wel weer uitfans aanwezig kunnen zijn bij PSV - Ajax.