Stam over pijnlijke periode als Feyenoord-trainer

Stam doet boekje open over pijnlijke periode bij Feyenoord: 'Had niemand boven me'

29 juli om 16:20

Jaap Stam kijkt niet met een positief gevoel terug op zijn tijd als trainer van Feyenoord. In 2019 stond de Kampenaar voor de groep in Rotterdam-Zuid, maar al na vijf maanden was het avontuur voorbij. In de Britse pers verklaart Stam de reden van deze mindere periode.

Na periodes bij Reading en PEC Zwolle kreeg Stam de kans om trainer te worden van Feyenoord. In Rotterdam ging het er echter anders aan toe dan hij van tevoren bedacht had, verklaart hij tegenover The Athletic. "Ik sprak met de technisch directeur (Martin van Geel, red.) en de algemeen directeur (Jan de Jong, red.) en we maakten afspraken over hoe we het seizoen zouden benaderen. Alleen toen alles was afgesproken en ondertekend, vertelde Martin me dat hij zou stoppen bij Feyenoord."

"Ik hoefde me volgens hem echter geen zorgen te maken, want de algemeen directeur zou aanblijven", gaat Stam verder. "Voor de laatste wedstrijd van het voorseizoen, Southampton thuis, reed ik naar Rotterdam. Ik dacht dat de algemeen directeur belde om me veel succes te wensen. In plaats daarvan zei hij: Jaap, binnen een uur gaan ze aankondigen dat ik de club verlaat."

Het was een puinhoop in Rotterdam, zag ook Stam. "Er zat niemand naast me of boven me, waarmee ik kon praten over de spelers. De club verkocht spelers voor veel geld. Ik vroeg of dat geld kon worden herinvesteerd in nieuwe versterkingen, maar kreeg te horen dat de club in geldnood zat. Ik moest werken met jonge spelers en jongens die gratis binnen waren gekomen. Het was een slechte situatie. Na vijf maanden en een 4-0 nederlaag tegen Ajax, zei ik dat ik het niet meer wilde doen, omdat dit niet was waarvoor ik was gekomen", besluit de oefenmeester.

Stam streek een aantal maanden later neer in de Verenigde Staten om trainer te worden van FC Cincinnati. Tegenwoordig is de oud-verdediger te vinden op de amateurvelden van DOS Kampen. Of hij terugkeert op het hoogste niveau weet Stam nog niet zeker. "Ik heb verschillende aanbiedingen gehad van clubs in Nederland, maar het moet allemaal goed passen."