Schöne: 'Er werd gezegd: Ziyech wil niet'

Schöne is 'fan': "Het was absurd hoe goed hij dat seizoen bij Ajax was"

27 juli om 22:35

Lasse Schöne neemt het op voor Hakim Ziyech, die volgens de Deen niet altijd begrepen werd in zijn tijd bij Ajax. Ook over Frenkie de Jong is hij zeer enthousiast.

Schöne vertelt aan Voetbal International over zijn goede klik met De Jong, met wie hij een middenveld vormde bij Ajax in het successeizoen 2018/2019. "Als je in de problemen kwam, speelde je hem in en hij dribbelde er een paar voorbij. Het was absurd hoe goed hij dat seizoen was. Hij is met bal volgens mij sneller dan de meesten zonder bal. Enorm belangrijke speler", aldus de huidig NEC'er. 

Al snel had Schöne in de gaten dat hij niet lang zou samenspelen met De Jong. "Je zag aan alles dat hij klaar was voor de volgende stap. Hij ging naar een club die het beste bij hem past", doelt hij op FC Barcelona. "Hij speelt er nu al jaren en is daar een vaste waarde. Ook een dragende kracht bij het Nederlands elftal, waar hij onmisbaar is. Ik ben wel fan, ja."

Schöne had ook een goede klik met Ziyech. "Balkunstenaar", is het eerste wat in hem opkomt. "Als Mazraoui er overheen ging en hij naar binnen kwam, was hij niet te houden. Ik zei ook tegen hem: ook als jij een man in je rug hebt, ga ik jou de bal inspelen. Jij moet daar de assists gaan verzorgen. Dat klikte enorm goed. Hij was heel belangrijk met zij traptechniek, zijn dribbels en de assists die hij heeft gegeven dat jaar. Buiten het veld was ik ook goed met hem. We zaten ook naast elkaar in de kleedkamer, dus daar werd wel vaak geouwehoerd."

Volgens Schöne werd Ziyech niet altijd begrepen. "Hakim is mentaal heel sterk. Maar omdat hij niet het achterste van zijn tong liet zien, was het vaak: oh, hij wil niet. Het is ook niet het leukste van het vak om elke keer met kritische journalisten te praten, maar het hoort erbij. Ik ga er anders mee om dan hij, maar hij wordt gelijk neergezet als: hij heeft er geen zin in."

"In die periode kreeg hij ook wat kritiek, maar daar is hij overheen gestapt. Hij is zelf niet veranderd, maar op een gegeven moment ging het draaien en lag iedereen voor zijn voeten. Dat is enorm knap, want als je mentaal wat minder sterk bent, had je daar heel veel last van kunnen hebben", besluit Schöne.