Jeroen Stekelenburg vergelijkt Ronald Koeman en Louis Van Gaal

Van Gaal en Koeman langs meetlat: 'Wordt als volwassen man weleens in hoek gezet'

26 juli om 12:14
Laatste update: 26 juli om 12:45

NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg doet een boekje open over de periodes van zowel Louis van Gaal als Ronald Koeman bij het Nederlands elftal. Rondom interlands en eindtoernooien is de presentator nauw betrokken bij Oranje en spreekt hij ook vaak met de bondscoach. In gesprek met De Volkskrant wordt Stekelenburg gevraagd een keuze te maken tussen de huidige bondscoach en zijn voorganger.

"Ronald Koeman", begint Stekelenburg duidelijk, alvorens hij de twee met elkaar gaat vergelijken. "Bij Louis van Gaal is er altijd reuring en polemiek. Hem interviewen – ik heb dat in zijn tijd als bondscoach tientallen keren gedaan – is natuurlijk veel spannender. Maar je voelt je als volwassen man ook weleens in de hoek gezet. Dat bedoelt hij waarschijnlijk niet zo kwaad, zo gaat hij nu eenmaal vaak met mensen om."

Koeman is daarentegen veel correcter. "Hij kan van zich afbijten, maar als je een vraag stelt, krijg je gewoon antwoord. Dat is waardevol. Na de 2-3 tegen Oostenrijk op het EK zei ik tegen hem dat het een wanvertoning was. Daar heb ik veel kritiek op gekregen, maar ik meende dat en dat gevoel zal bij veel kijkers hebben geleefd. Na die vraag hadden Koeman en ik ook een prettig gesprek", licht Stekelenburg toe.

De kritische vraag van Stekelenburg over Oostenrijk was niet het enige waarmee de journalist te maken kreeg op het afgelopen EK. "Bij de NOS hoopten we net als iedereen dat Nederland het EK zou winnen, maar we zijn geen lid van het feestcomité. Dus toen ik Joey Veerman na de achtste finale tegen Roemenië sprak, wilde ik het niet alleen hebben over de overwinning, maar ook over zijn dramatische wedstrijd tegen Oostenrijk. Door alle zooi die hij daarna over zich heen had gekregen, moest hij de vreemdste, moeilijkste en ingewikkeldste week uit zijn leven achter de rug hebben gehad. Als Veerman dan aangeeft dat hij daar niet op wil terugblikken, vind ik dat ik door moet vragen."