De Boer: 'Met die twee gaat Ajax niet voor kampioenschap'

De Boer verbaasd door Ajax-opstelling: 'Met die twee niet voor kampioenschap'

26 juli om 06:55

Ronald de Boer ziet Ajax niet voor het kampioenschap spelen met een defensief duo bestaande uit Josip Sutalo en Youri Baas. De Ziggo Sport-analist wijst vooral naar de Kroatische international.

Tegen Vojvodina speelde Baas links in het centrum doordat Hato zich dit seizoen op de linksbackpositie lijkt te richten. De Boer is nog niet helemaal te spreken over die invulling. "Is Hato niet een centrale verdediger? Hij is vooral verdedigend. Dan moet je zo veel vertrouwen in je linksbuiten hebben dat er continu dreiging is, zoals Nico Williams bij Spanje. Dat gevoel heb ik niet", zegt de ex-Ajacied na afloop van de 1-0 zege op de Serviërs in de tweede voorronde van de Europa League.

De Boer ziet in Hato niet een echte vleugelverdediger. "Hij is niet een wingback die erover heen komt. Hij is niet echt een moderne linksback. Verdedigend vind ik hem goed, centraal vind ik hem beter. Maar Baas deed het daar ook meer dan behoorlijk."

Toch moet er volgens De Boer wat veranderen in het centrum van Ajax. "Als ze straks tegen goede tegenstanders met veel snelheid en gogme spelen, dan heeft Youri niet die absolute snelheid", oordeelt hij. "Met Sutalo en Baas kan je niet voor het kampioenschap in Nederland gaan. Youri moet een snelle, andere rechter centrale verdediger spelen. Dan kan je het prima oplossen. Op dit moment vind ik het redelijk kwetsbaar. Het is niet Ajax-niveau, niet Champions League-niveau."