Ajax op rapport: verrassende uitblinker, één 4

Ajax op rapport: verrassende uitblinker, één 4, aanvallers vallen door de mand

25 juli om 22:25
Laatste update: 25 juli om 23:03

Ajax is de Europese campagne en het avontuur onder de nieuwe trainer Francesco Farioli begonnen met een moeizame zege. In Amsterdam werd FK Vojvodina met 1-0 verslagen door een laat doelpunt van invaller Branco van den Boomen. VoetbalPrimeur geeft rapportcijfers.

Remko Pasveer - 6: de oudste Ajax-speler ooit in Europa (40 jaar en 260 dagen) werd vooral aan het werk gezet door zijn teamgenoten. Met een aantal matige uittrappen liet Pasveer niet zien dat hij meevoetballend per se beter is dan Diant Ramaj.

Devyne Rensch - 5: het optreden van Rensch wist niet te beklijven, zoals dat wel vaker het geval is bij de rechtsback. Risicoloze ballen breed en terug, daar staat hij niet voor op het veld.

Josip Sutalo - 6,5: ondanks de vele transfergeruchten lijkt Sutalo na een mislukt debuutseizoen klaar om sportieve revanche te nemen. De Kroaat speelde een goede wedstrijd en vond vaak de voetballende oplossing, al ging hij niet vrijuit bij het Servische schot op de paal.

Youri Baas - 7,: zijn basisplek in het centrum van de Ajax-defensie was een grote verrassing, maar op basis van deze wedstrijd helemaal niet gek. Intelligente ingrepen, goede inspeelpasses: Baas speelde zeer verdienstelijk.

Jorrel Hato - 7: van de linksbackpositie hoeft niemand in Amsterdam wakker te liggen. Hato toonde aan dat Ajax op hem kan bouwen, ook al speelt het achttienjarige toptalent liever in het centrum.

Jordan Henderson - 6: de aanvoerder van Ajax ging voorop in de strijd, maar kon zijn stempel niet drukken. Daar heeft Henderson medespelers voor nodig die meer kunnen brengen.

Kenneth Taylor - 6: het werd ook niet de wedstrijd van Taylor, die twintig minuten voor tijd werd gewisseld. Hij kwam wel het dichtst bij een doelpunt, maar zijn schot spatte uiteen op de kruising.

Kian Fitz-Jim - 6,5: één van de revelaties van de voorbereiding kreeg opnieuw een kans van Farioli en stelde niet teleur, zonder echt uit te blinken. De lichtvoetige middenvelder liet zo nu en dan veelbelovende dingen zien.

Christian Rasmussen - 4: Ajax verhuurde Rasmussen vorig seizoen aan FC Nordsjaelland, waar hij voornamelijk op de bank zat. Het is een raadsel waarom Farioli hem tegen Vojvodina wél liet beginnen. Rasmussen viel door de mand.

Chuba Akpom - 5: in de fase dat Ajax had moeten scoren verprutste Akpom een levensgrote kans. Verder was hij onzichtbaar. De Engelsman kwam vooral in beeld als hij ruzie had met de bal.

Carlos Forbs - 4,5: Farioli ziet in de topscorer van de voorbereiding (drie goals) een 'unieke selectiespeler', maar wat Forbs donderdagavond liet zien was onder de maat. Dreiging? Een beetje. Rendement? Nul.

Invallers
Steven Berghuis - x: viel na 61 minuten in voor Fitz-Jim en speelde te kort voor een beoordeling.
Mika Godts - x: viel na 61 minuten in voor Rasmussen en speelde te kort voor een beoordeling.
Branco van den Boomen - x: viel na 73 minuten in voor Taylor en verloste Ajax met de 1-0, maar speelde te kort voor een beoordeling.
Julian Rijkhoff - x: viel na 73 minuten in voor Akpom en speelde te kort voor een beoordeling.
Jaydon Banel - x: viel na 84 minuten in voor Forbs en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Francesco Farioli - 6: zijn coaching richting de worstelende Ajacieden was zeer positief, maar vanbinnen zal Farioli niet tevreden zijn. De Italiaan heeft betere spelers nodig om deze ploeg naar zijn hand te zetten.