Farioli voorzichtig over doelstellingen Ajax

Farioli: 'We hebben onze plannen op de transfermarkt, maar realiteit is anders'

25 juli om 08:26

Francesco Farioli wil zich nog niet wagen aan een doelstelling bij Ajax. De Italiaanse trainer, die voor zijn vuurdoop staat tegen Vojvodina in de voorronde van de Europa League, ziet dat de Amsterdammers onder meer nog afhankelijk zijn van de ontwikkelingen op de transfermarkt.

Farioli vertelt bij Ziggo Sport over de doelen van Ajax. "Je hebt altijd de verwachtingen en de realiteit. We zijn heel ambitieus, ik ook, maar tegelijkertijd moeten we realistisch zijn. We weten waar we begonnen zijn. Het is een lange weg. Het is niet aan mij om over vorig seizoen te oordelen, maar het is duidelijk dat het een gecompliceerd jaar was. Vanaf de eerste dag hebben we geprobeerd het vertrouwen van de spelers weer op te bouwen en om vooruit te kijken."

"We hebben tijdens de transferperiode onze ideale plannen, maar de realiteit is altijd anders", gaat de 35-jarige coach verder. "Zeker gezien de financiële situatie van de club. Er zijn dingen die niet in onze handen liggen. We zijn afhankelijk van hoe snel de markt op gang komt en die is nu nog behoorlijk rustig. Maar voor mij ligt de focus niet op de markt en op wat er niet is, maar bij de spelers die hier zijn. Aan het einde van de markt, zal het makkelijker zijn om onze doelen te bepalen."

Farioli houdt zich onder meer op de vlakte over de kansen van Ajax in de titelstrijd. "Zoals ik zeg heeft iedereen ambitie, maar ik kijk niet te ver vooruit. We hebben alleen controle over wat direct voor ons ligt. Dat is nu kwalificatie voor de Europa League. We moeten eerst drie voorrondes overleven. Morgen is meteen zwaar, want Vojvodina zal de wedstrijd van zijn leven spelen en dat geldt ook voor ons. Dat is de mentaliteit die we vragen van de spelers en iedereen hier."

Over Ajax-aanvoerders en Henderson

Farioli verschaft ook duidelijkheid over zijn uitspraak dat Jordan Henderson de nieuwe aanvoerder is. Hij benadrukt dat de definitieve keuze nog niet is gemaakt. "Donderdag is Henderson de aanvoerder. Als iedereen terug is, zal dit natuurlijk weer een topic zijn", stelt de Italiaan, doelend op de afwezigheid van Steven Bergwijn. "Maar Jordan is één van de aanvoerders en één van de leiders van het team."