'D-Day: Vitesse vecht met noodplan voor voortbestaan'

'Vitesse vecht met noodplan voor voortbestaan, maar Parry nog niet akkoord'

19 juli om 07:34

Het is de dag van de waarheid voor Vitesse, dat vrijdagmiddag om 12.00 uur alle documenten moet inleveren bij de beroepscommissie licentiezaken van de KNVB. De Arnhemmers werkten de afgelopen dagen aan een 'noodplan' om het vege lijf te redden, meldt De Telegraaf.

De ochtendkrant spreekt van een mogelijke 'ontsnappingsroute' voor de Gelderse club. Met een naar beneden bijgestelde begroting en met de toegezegde gelden van het zogeheten STAK (Sterkhouders Vitesse Arnhem) als garantstelling, hoopt Vitesse een oplossing te vinden. Via STAK zijn onder meer businessclubleden en andere Arnhemse zakenlieden bereid om 2,5 miljoen euro bij te dragen. In ruil krijgen zij twintig procent van de aandelen.

Door die maatregelen zou Vitesse geen garantstelling nodig hebben van de beoogde eigenaar Guus Franke, die onder een vergrootglas is komen te liggen vanwege zijn dubieuze zakelijke verleden. Toch is de Eredivisie-degradant nog altijd van plan om in zee te gaan met de ondernemer. Franke dreigde vorige week echter zelf de stekker uit de deal te trekken, omdat de KNVB hem niet in kort tijdsbestek wilde goedkeuren als nieuwe eigenaar. 

Volgens De Telegraaf doemt in het noodscenario wel weer een ander probleem op, namelijk Coley Parry. Franke heeft een deal gesloten met de grootste schuldeiser van de club, maar die is nog niet van kracht zolang zijn overname niet is goedgekeurd. 'Vitesse heeft daarop een verzoek ingediend bij Parry om de betalingen van rente en aflossing op zijn claim voor een jaar op te schorten. Daar was de Amerikaan gisteravond (donderdag, red.) nog niet toe bereid, terwijl dat wel noodzakelijk is om het noodplan een kans van slagen te geven', aldus de krant.

Zonder de toezegging van Parry krijgt Vitesse de begroting niet rond en dan kan ook de licentie in gevaar komen. Het definitieve verlies van de licentie betekent zo goed als zeker het einde van Vitesse, dat in 1892 werd opgericht, als profclub. De uitspraak van de beroepscommissie wordt maandag verwacht.