Valkanis over Ajax-deceptie tegen Hercules

Nieuw licht op historisch Ajax-debacle: 'Het kwam onverwachts en is onacceptabel'

18 juli om 14:21
Laatste update: 18 juli om 14:31

Michael Valkanis, voormalig assistent-trainer van Ajax, doet een boekje open over de beschamende bekernederlaag tegen USV Hercules (3-2) van vorig jaar. De toenmalig rechterhand van John van 't Schip vertelt dat meerdere spelers in de dagen voor de wedstrijd te horen hadden gekregen dat ze in de winterstop mochten vertrekken.

Tegen Hercules nam Valkanis de honneurs waar op de bank van Ajax, omdat Van 't Schip voor de bruiloft van diens zoon in Australië zat. "Als hoofdtrainer ben je eindverantwoordelijk. Voor die verantwoordelijkheid loop ik niet weg. Met mijn winnaarsmentaliteit ben ik de eerste die daarvan baalt", zegt de 49-jarige Australiër, bij wie de nederlaag nog altijd pijn doet, tegen ESPN. "Het kwam onverwachts en is onacceptabel bij Ajax. De klap kwam extra aan doordat we het in de maanden hiervoor zo goed hadden gedaan. De uitschakeling tegen Hercules had gevolgen voor de harmonie in het team."

Valkanis legt uit waarom. "Een aantal spelers kreeg voor deze wedstrijd te horen dat zij in de winterstop op zoek moesten gaan naar een nieuwe club. Zij kregen dat te horen van bovenaf, maar achteraf had ik dat op dat moment ook graag geweten", zegt hij. "Sommige spelers kwamen na de bekerwedstrijd naar mij toe om over hun situatie te praten, maar ik had dat liever voor de wedstrijd geweten."

Hoewel het nieuws van invloed was op de wedstrijd, weigert Valkanis het als excuus te gebruiken voor het verlies tegen de derdedivisionist. "Zelfs ons B-team zou kwalitatief gezien moeten winnen van teams zoals Hercules, maar soms spelen er andere dingen mee. Als we dat hadden geweten, hadden we de situatie anders kunnen managen en spelers beter kunnen voorbereiden."

Beluister hieronder de aftertalk Studio Oranje over de belangrijkste conclusies, grootste flops en keuzes van Koeman richting het WK!