Rechtbank deelt celstraf, taakstraf en stadionverbod uit aan AZ-reller

AZ-reller hoort cel- en taakstraf, maar hoeft niet opnieuw de gevangenis in

18 juli om 09:35
Laatste update: 18 juli om 09:52

Een supporter van AZ moet 52 dagen de cel in en krijgt een taakstraf en stadionverbod. Dat heeft de rechtbank bepaald. De supporter in kwestie was betrokken bij de rellen na de Conference League-wedstrijd tussen AZ en West Ham United in het AFAS Stadion.

Ruim een jaar geleden ging het helemaal mis in Alkmaar, nadat AZ met 0-1 verloor van West Ham in de halve finale van de Conference League. Er braken grote rellen uit op de tribunes in Alkmaar, waar meerdere fans slaags raakten met elkaar. De 51-jarige Cliff C., een AZ-supporter die betrokken was bij de vechtpartijen, is nu veroordeeld door de rechter. Daar schrijft het Noordhollands Dagblad over.

C., die in het dagelijks leven beheerder is op een kinderboerderij, is veroordeeld tot 52 dagen cel en een taakstraf van 150 uur. Ook krijgt hij een stadionverbod van een jaar. De veroordeelde verdachte hoorde aanvankelijk een hogere strafeis van de officier van justitie: die wilde hem een jaar cel opleggen, waarvan de helft voorwaardelijk. C. is echter vrijgesproken van zware mishandeling van een West Ham-fan.

Ondanks de opgelegde celstraf hoeft C. nu niet meer te brommen. Dat komt doordat hij al enige tijd in voorarrest verkeerde, wat van zijn straf wordt afgetrokken. De Alkmaarder heeft ook therapeutische hulp gezocht, waardoor de rechtbank concludeert dat hij 'een positieve lijn' heeft ingezet.

Beluister hieronder de aftertalk Studio Oranje over de belangrijkste conclusies, grootste flops en keuzes van Koeman richting het WK!