'Rosario soms onhandig aan de bal, maar wel een soldaat'

Nice acht Rosario 'onoverdraagbaar': 'Onhandig aan de bal, maar wel een soldaat'

17 juli om 16:00

Ajax hoopt zich nog altijd te versterken met Pablo Rosario, maar OGC Nice is helemaal niet happig op een vertrek van zijn 'soldaat'. Dat vertelt de Franse verslaggeefster Leandra Iacono, die de Ligue 1-club op de voet volgt voor Nice-Matin, aan VoetbalPrimeur.

Nice lijkt de prijs voor het succes te betalen. Francesco Farioli leidde Les Aiglons afgelopen seizoen knap naar de vijfde plaats in de Ligue 1, waarmee een ticket voor de Europa League werd behaald. Uitblinker Khéphren Thuram vertrok naar Juventus, dat ook in de race is voor steunpilaar Jean-Clair Todibo. Farioli maakte zelf bovendien de overstap naar Ajax en Rosario kan hem volgen. De Amsterdammers moeten dan wel tot een vergelijk komen met Nice.

Farioli hield zich eerder op de vlakte over de interesse van Ajax in de voormalig PSV’er. “Ik ben fan van de speler en hij was erg belangrijk voor mij bij Nice. Maar het is niet netjes om over spelers van andere clubs te praten”, zei hij bij ESPN. Iacono stelt dat het voor de Eredivisie-topclub nog een flinke klus kan worden om de middenvelder los te weken. “Rosario wordt door de clubleiding als onoverdraagbaar beschouwd”, benadrukt zij tegenover VoetbalPrimeur.

Rosario wordt als een belangrijke schakel gezien in de Allianz Riviera. Niet alleen deed Farioli afgelopen seizoen een beroep op hem als controleur, rechtsback en centrale verdediger, met zijn 27 jaar vertolkt hij binnen en buiten de lijnen een belangrijke rol in de jonge selectie. “Nice houdt van zijn vechtlust en zijn veelzijdigheid. Ajax moet heel overtuigend zijn om hem te kunnen kopen.”

'Rosario een soldaat, maar soms onhandig'

Wat in het voordeel van Ajax spreekt, is dat Rosario zelf graag terugkeert naar de club, waarvoor hij tussen 2010 en 2014 in de jeugd speelde. Hij heeft nog wel een contract voor twee seizoenen, tot medio 2026. Hij lijkt daarom vijf à zeven miljoen euro te moeten kosten. Nice pikte hem in 2021 voor een vergelijkbaar bedrag op bij PSV. Volgens Iacono is de geboren Amsterdammer niet meer dezelfde speler als toen. “Rosario heeft zich ontwikkeld. Hij is een soldaat. Zijn speelstijl is niet spectaculair, maar wel erg efficiënt. Daarnaast ligt hij goed in de kleedkamer. Dat alles maakt hem ook zeer geliefd bij de fans. Ze vergeven hem dan ook snel als hij soms wat onhandig is aan de bal.” 

In april sprak Rosario zelf met Nice-Matin over zijn rol in het team. "Elke club heeft schaduwspelers nodig. Mensen gaan naar het stadion voor doelpuntenmakers  en spelers die de show stelen. Maar er zijn ook spelers zoals ik, die alles proberen te geven om andere spelers te laten uitblinken. Van buitenaf lijkt dat soms misschien wat ondankbaar. Je krijgt niet altijd de erkenning, omdat je niet in de spotlights staat. Maar het team weet wat je brengt, dat is het belangrijkste."

Mede dankzij de Nederlander had Nice afgelopen seizoen de minst gepasseerde defensie van de Ligue 1. Ook Farioli is duidelijk gecharmeerd van de multifunctionele en flexibele Rosario, met wie hij regelmatig schoof. Overigens schreven De Telegraaf en Voetbal International dat hij bij Ajax voornamelijk in beeld is voor de positie van rechter centrale verdediger.