Rechtbank geeft straffen na rellen bij FC Twente-Hammarby IF

Rechtbank gaat niet mee met justitie, maar wel straffen na Twente-rellen

16 juli om 16:52

De rechtbank heeft tien relschoppers tot een taakstraf of gevangenisstraf veroordeeld na de rellen tijdens de wedstrijd tussen FC Twente en Hammarby IF. Tien van de relschoppers hebben hun straf dinsdag te horen gekregen.

Op 27 juli 2023 ging het mis tijdens het duel tussen de twee ploegen. De supporters van de thuisclub gingen de Zweedse fans op de hoofdtribune te lijf. In totaal worden er twintig verdachten veroordeeld, want zij zijn op camerabeelden gezien tijdens die rellen. Het gaat om supporters tussen de negentien en 43 jaar, die allemaal uit Enschede en omstreken afkomstig zijn.

Het Openbaar Ministerie had een eis gesteld van 3 tot 4,5 maand cel en een gebiedsverbod van vijf jaar voor de gedachten. Hiermee wilde justitie een signaal afgeven naar de relschoppers in voetbalstadions, want 'anders leren ze het nooit'. 

Door de rechtbank kregen vijf van de tien veroordeelden een taakstraf opgelegd, de andere vijf moeten een celstraf uitzitten. Volgens de rechter zit het verschil tussen de straffen in de mate van geweld dat is gebruikt en of de verdachten 'voorbereid' waren op eventuele rellen, door bijvoorbeeld een bivakmuts mee te nemen naar het stadion.

Vier relschoppers moeten twee maanden de cel in, terwijl één supporter een celstraf kreeg van twee maanden, waarvan één voorwaardelijk. Naast de taak- of celstraffen hebben alle tien de veroordeelden een gebiedsverbod gekregen. Ze mogen niet in een straal van vijfhonderd meter van De Grolsch Veste komen op het moment dat FC Twente daar speelt. Zowel de relschoppers als het Openbaar ministerie hebben twee weken om in beroep te gaan tegen deze uitspraak.

Beluister hieronder de aftertalk Studio Oranje over de belangrijkste conclusies, grootste flops en keuzes van Koeman richting het WK!