Southgate stopt als bondscoach van Engeland

Groot nieuws uit Engeland: Southgate stopt na acht jaar als bondscoach

16 juli om 12:03
Laatste update: 16 juli om 12:18

Gareth Southgate stopt na acht jaar als bondscoach van Engeland, zo maakt de Engelse voetbalbond (FA) dinsdagmiddag bekend. Na de verloren EK-finale tegen Spanje heeft de 53-jarige trainer besloten om het stokje over te dragen aan iemand anders.

Southgate stond sinds november 2016 aan het roer bij The Three Lions, maar zijn positie was nooit onomstreden. Er is veel kritiek geweest op het spel van zijn ploeg, mede door de vele 'grote' spelers in zijn selectie. Southgate werd vaak verweten dat hij een te behoudende speelstijl aanhield. Ook tijdens het afgelopen EK was de kritiek niet mals.

Net als in 2020 wist Southgate met Engeland de EK-finale te bereiken, maar tweemaal ging het voor de Engelsen fout in de eindstrijd. In 2020 was Italië te sterk na penalty's, terwijl The Three Lions afgelopen zondag in de finale met 2-1 onderuit gingen tegen Spanje. Door deze verloren finales sluit Southgate zijn tijd als Engelse bondscoach af zonder prijzen. Het is nog niet bekend waar zijn toekomst ligt.

"Ik heb alles gegeven, maar het is tijd voor verandering. De finale van zondag was mijn laatste wedstrijd als manager van Engeland", aldus Southgate op de officiële kanalen. "Ik wil in het bijzonder de staf bedanken, en dan vooral mijn assistent Steve Holland. Het was een privilege om deze groep 102 wedstrijden lang te leiden. Bedankt, Engeland, voor alles."

Southgate was tussen 2006 en 2009 werkzaam als hoofdtrainer van Middlesbrough. Vervolgens begon de keuzeheer in de jeugdopleiding van de FA, om daarna door te stromen naar Engeland O21 en later de nationale ploeg. 

Beluister hieronder de aftertalk Studio Oranje over de belangrijkste conclusies, grootste flops en keuzes van Koeman richting het WK!