EK-flops: absolute sterren stellen flink teleur, één Nederlander present
Het EK in Duitsland zit erop, Spanje heeft zich gekroond tot Europees kampioen. Nadat VoetbalPrimeur al een Elftal van het Toernooi bouwde, is het nu tijd voor de flops: deze tien spelers stelden teleur op het Europese eindtoernooi.
Andriy Lunin (Oekraïne)
Na een seizoen onder de lat te hebben gestaan bij Real Madrid, kwam Lunin als grote meneer binnen bij Oekraïne in aanloop naar het EK. In de eerste groepswedstrijd tegen Roemenië (3-0 verlies) ging de sluitpost echter twee keer flink in de fout. Bondscoach Serhiy Rebrov bleek onverbiddelijk en posteerde Lunin in de overige twee groepswedstrijden op de bank. Daarmee liep het EK uit op een fiasco voor de Real Madrid-keeper.
Giovanni Di Lorenzo (Italië)
De captain van Napoli heeft dit EK bijzonder veel steken laten vallen bij het Italiaanse elftal. Di Lorenzo bleek in defensief opzicht totaal niet betrouwbaar. Zo werd de back tegen het machtige Spanje helemaal dolgedraaid door Nico Williams en ging hij tegen Zwitserland ook niet vrijuit bij de twee tegentreffers.
Dusan Tadic (Servië)
Wie dit EK ook flink teleurstelde, was Tadic. In twee van de drie EK-wedstrijden van Servië begon de captain op de bank, waar hij zijn beklag over deed in de media. Op het toernooi in Duitsland heeft Tadic in 156 speelminuten echter geen enkele doelpoging weten te ondernemen. Daarmee heeft hij het ongelijk van bondscoach Dragan Stojković niet kunnen bewijzen.
Phil Foden (Engeland)
Bij Manchester City behoort de 24-jarige Foden tot de beste spelers ter wereld, maar op het EK heeft hij niet kunnen laten zien waarom. In een andere rol, meer richting de binnenkant, heeft hij Engeland amper bij de hand kunnen nemen. Dat uit zich ook in zijn rendement: Foden is namelijk bij geen enkel Engels doelpunt direct betrokken geweest. Alleen tegen het Nederlands elftal liet de linkspoot glimpen van zichzelf zien.
Memphis Depay (Nederland)
Met Oranje kwam Memphis in totaal zes duels in actie. In geen van zijn optredens heeft de 98-voudig international weten te overtuigen. Memphis kwam wel nog tot één goal en één assist, maar hij was regelmatig de zwakke schakel bij Oranje. Het vertrouwen dat bondscoach Ronald Koeman hem bleef geven, bracht daar geen verandering in.
Antoine Griezmann (Frankrijk)
Bij Les Bleus wist Griezmann zijn niveau vrijwel het hele EK niet te halen. Tegen Oranje was hij wel nog dicht bij een treffer, maar uiteindelijk sloot de linkspoot het toernooi af met geen enkele goal of assist. In het laatste duel van Frankrijk op het EK, in de halve finale tegen Spanje, werd Griezmann zelfs gepasseerd door bondscoach Didier Deschamps. Dat terwijl de aanvaller annex middenvelder al sinds jaar en dag zeker is van zijn plekje in het Franse elftal.
Kylian Mbappé (Frankrijk)
Wie bij de Fransen ook teleurstelde, is de grootste superster van het hele elftal. Dat Mbappé een aantal wedstrijden met een masker op moest spelen zal hem vast niet geholpen hebben met presteren, maar de aanwinst van Real Madrid kwam vaak opvallend weinig in het stuk voor bij Frankrijk. Uiteindelijk kwam Mbappé ook niet verder dan één goal op het EK, die hij vanaf de stip maakte.
Cristiano Ronaldo (Portugal)
Op zijn laatste EK kon de 39-jarige grootheid de wereld niet nog één keer laten zien waartoe hij in staat is. Tegen Slovenië bracht de captain van Portugal zijn land zelfs in gevaar, door in de verlenging een strafschop te missen. Uiteindelijk kwam het na een strafschoppenserie nog goed voor de Portugezen, maar in de kwartfinale tegen Frankrijk speelde Ronaldo opnieuw een matige wedstrijd. Uiteindelijk wist de 212-voudig international geen enkele keer te scoren op het EK, iets wat hem nog nooit eerder overkwam op een eindtoernooi.
Leroy Sané (Duitsland)
Bij het Duitse elftal moest Sané de concurrentiestrijd aangaan met supertalenten Florian Wirtz en Jamal Musiala op de flanken. Hoewel eerstgenoemde wel nog twee keer in de basis mocht starten in de knock-outfase, hebben Wirtz en Musiala het dit toernooi beduidend beter gedaan. Sané kwam zelfs in al zijn optredens ongelukkig voor de dag, waardoor hij terugkijkt op een teleurstellend EK.
Romelu Lukaku (België)
Hoe ver had België kunnen reiken op het EK als het een spits had die wél scoorde? Die vraag zal voor altijd onbeantwoord blijven. Hoewel Lukaku het net vaak genoeg vond in Duitsland, blijft hij steken op nul treffers: alle goals van de sterke spits werden namelijk afgekeurd wegens buitenspel. Daarnaast hielp Lukaku ook veel kansen om zeep bij De Rode Duivels.