Van der Gijp over Spanje en Bergwijn

Van der Gijp noemt Oranje-manco in vergelijking met Spanje: 'Wij hebben Bergwijn'

15 juli om 08:20

René van der Gijp is lovend over Nico Williams en Lamine Yamal. De Spaanse vleugelflitsers zorgde er samen voor dat Spanje er met de EK-titel vandoor ging tegen Engeland. Volgens Van der Gijp zijn de Spanjaarden door het duo zo succesvol in een 4-3-3-systeem. Iets wat het Nederlands elftal niet zou kunnen met spelers als Steven Bergwijn.

"Het laatste half uur maakte veel goed", steekt Van der Gijp van wal in Vandaag Inside Oranje over de finale tussen Spanje en Engeland (2-1). "Laat gaan, de eerste helft. Er was ook geen ruimte, ze gaven beiden weinig ruimte weg. Ze konden alles belopen. Alleen Bellingham speelde de eerste helft geweldig goed. Wat een speler is dat, man. Jezus Mina."

Johan Derksen heeft helemaal niet genoten van het EK. Ook niet van de finale. "Het hele toernooi was eigenlijk heel teleurstellend. De laatste fase van deze wedstrijd was wel leuk, maar over de hele wedstrijd vond ik het geen finale." Dat Spanje uiteindelijk heeft gewonnen vindt Derksen het enige positieve aan dit EK. "Die hebben over de hele linie de beste prestatie geleverd."

Volgens Dick Advocaat komt dat mede doordat de Spanjaarden in een herkenbaar systeem spelen. "Gewoon 4-3-3. Maakt niet uit tegen wie ze speelden. En tegen welk systeem ze speelden. En je ziet hoe ver je dan kan reiken", aldus de trainer. "Je kan natuurlijk alleen maar 4-3-3 spelen als je twee buitenspelers hebt van Europees topniveau", haakt Van der Gijp in. "Anders kan het niet. Wij hebben Bergwijn. Dat gaat niet. Dan kan je beter een ander systeem gaan spelen."

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!