Van Hooijdonk laakt Engeland: 'Wat hebben zij nou nagelaten?'

'Wat hebben zij nou nagelaten? Ergernis en een heleboel plastic bekers bier'

14 juli om 23:57

Pierre van Hooijdonk denkt dat Engeland met aanvallender spel meer na had kunnen laten op het EK. Marco van Basten en Rafael van der Vaart zijn het bij Studio Fußball met hun tafelgenoot eens, al weigert laatstgenoemde de schuld bij bondscoach Gareth Southgate te leggen.

Van Hooijdonk denkt dat een spelopvatting met meer aanvalsdrang beter was geweest voor de Engelsen. "Als dit elftal 'geswingd' had en je verliest zo'n finale, dan denk ik dat het veel makkelijker te accepteren is en dan laat je ook nog iets na. Wat hebben zij nou nagelaten?" vraagt de analist zich af. "Ergernis", vult Van Basten aan. "Ja, en een heleboel plastic bekers bier", grapt Van Hooijdonk.

"Als je nou die namen ziet van die voorhoedespelers, dan zou het mij geen reet interesseren als je er drie tegenkrijgt, zolang je er drie maakt", meent Van der Vaart. "Ik zou Bellingham in zijn kracht willen zien, Foden in zijn kracht willen zien. Kane heeft geen bal gekregen."

"Die vier (Bellingham, Foden, Saka, Kana, red.) kunnen geweldig voetballen", stelt Van Basten. "Maar ze moeten wel bediend worden. Als dat niet snel of goed gaat, dan krijgen ze de bal wel, maar alles staat al vast. Dat is de wisselwerking die de achter- en voorkant van een elftal meer moet kunnen beïnvloeden, om elkaar te helpen. De achterhoede is niet in staat geweest om hen te helpen."

Van der Vaart wil de schuld echter niet bij bondscoach Gareth Southgate leggen. "Als je echt goed bent, dan kun je echt wel die ballen naar voren spelen. Dat is gewoon pure angst. Bij Spanje spelen niet echt grote spelers. Goede voetballers, maar geen vedettes. Bij Engeland heb je die wel."