Spanje wint EK-finale van Engeland in Berlijn

Oyarzabal dompelt Engeland in diepe rouw en schiet Spanje naar EK-winst

14 juli om 22:52
Laatste update: 14 juli om 23:16

Niet Engeland, maar Spanje mag zich de komende vier jaar Europees kampioen noemen. Na een weinig spectaculaire eerste helft, ging het in de tweede helft helemaal los. Spanje nam de voorsprong, Engeland repareerde die, maar ging op de valreep toch nog kopje onder. Invaller Mikel Oyarzabal kroonde zich met een zeer laat doelpunt tot de absolute held van Spanje: 2-1. Voor de Engelsen is het de zoveelste finale-domper, terwijl Spanje nu vier EK-eindzeges heeft behaald.

Spanje en Engeland kenden zeer wisselende routes richting de finale. Eerstgenoemde land legde in vrijwel elke wedstrijd vloeiend voetbal op de mat, en rekende af met op papier grote landen als Duitsland en Frankrijk. De Engelsen hadden beduidend meer moeite tegen 'kleintjes' Slowakije en Zwitserland. Ook de zege tegen Oranje kwam er pas op het allerlaatste moment.

Om 21.00 uur blies arbiter Francois Letexier voor het eerst op zijn fluit. Er volgde een vrij aftastende openingsfase, waarin eerst Spanje en later Engeland het initiatief nam. Kansen bleven echter uit. Pas na een klein halfuur spelen produceerde Spanje-middenvelder Fabian Ruiz de eerste doelpoging van de avond, al werd zijn schot vroegtijdig gekraakt. De grootste kans van de eerste helft was voor Phil Foden. De spelmaker van Engeland kreeg de bal in zeer kansrijke positie na een vrije trap van Declan Rice, maar slaagde er niet in om doelman Unai Simon te passeren.

De tweede helft was direct een stuk leuker. Spanje schoot werkelijk uit de startblokken. Na één minuut en een paar seconden spelen lag de bal al in het net. Nico Williams rondde af na een assist van Lamine Yamal: 1-0. Ook in de fase daarna had Engeland grote problemen. Alvaro Morata liet na om de score te verdubbelen, waarna ook Yamal zelf heel gevaarlijk werd. Jordan Pickford hield de Engelsen echter in leven.

Southgate greep niet lang daarna in. De bondscoach bracht onder anderen Cole Palmer in het veld. Dat bleek een gouden wissel, want de speler van Chelsea maakte in de 73e minuut de 1-1. En hoe. Palmer plaatste de pal met een bekeken schuiver in de verre hoek. In de minuten daarna beet Engeland brutaal van zich af, maar Spanje bleef overeind. De la Fuente en co. kregen tien minuten voor tijd nog een behoorlijke kans om een verlenging te voorkomen, dat liet Yamal na.

Mikel Oyarzabal slaagde daar een paar minuten later alsnog in. De invaller kreeg de bal op maat van linksback Marc Cucurella, en rondde vervolgens zeer behendig af. Even werd er getwijfeld aan buitenspel, maar de goal telde. Die klap kwamen de Engelsen, ondanks nog een aantal hachelijke momenten, niet meer te boven. The Three Lions grijpen zodoende opnieuw naast het goed. Spanje heeft er na 1964, 2008 en 2012 een nieuw kampioenschap bij.