Sugawara officieel van AZ naar Southampton

Officieel: AZ kan miljoenen bijschrijven door transfer van Sugawara naar Engeland

14 juli om 11:09

Yukinari Sugawara is officieel geen speler van AZ meer. De Japanse vleugelverdediger vertrekt na een aantal goede seizoenen in Alkmaar naar de Premier League om voor het gepromoveerde Southampton te gaan spelen.

Volgens eerdere berichtgeving krijgt AZ zo’n zeven miljoen euro voor de transfer van Sugawara naar Southampton. De 24-jarige rechtsback speelde vijf jaar voor de Alkmaarders en hij overtuigde vooral in zijn laatste twee seizoenen. Afgelopen jaar maakte hij vier goals en gaf hij zeven assists in de Eredivisie. Sugawara is na Dani de Wit en Vangelis Pavlidis de derde basisspeler van AZ die deze zomer vertrekt. 

Sugawara heeft in een dankwoord nog mooie woorden over voor iedereen bij AZ. "In die jaren heb ik ontelbaar veel herinneringen gemaakt. Toen ik naar Nederland kwam sprak ik geen Engels en geen Nederlands. Ik deed vrolijke en gekke dingen met mijn lichaamstaal en dat bleek aan te slaan. Al snel werd ik als Japanese kid geaccepteerd. Hoewel ik in het begin nerveus was om als tiener naar Europa te komen, hebben de club en alle supporters ervoor gezorgd dat ik mijzelf heel snel op mijn plek voelde."

Bij Southampton moet Sugawara mee gaan helpen om ook volgend seizoen weer Premier League te spelen. Met het halen van landgenoot Seiya Maikuma werd eerder al ingespeeld op een vertrek van Sugawara uit Alkmaar. Naast de nieuwe rechtsback werd ook Troy Parrott al aan de selectie toegevoegd. De Ierse spits moet Pavlidis gaan vervangen in Alkmaar.