De Telegraaf: 'Verleden Franke roept vragen op'

De Telegraaf: 'Verleden Franke roept vragen op, grote aarzelingen bij KNVB'

14 juli 2024 om 06:24

Het verleden van Guus Franke, de beoogd redder van Vitesse, roept vragen op. Dat schrijft De Telegraaf in een analyse over de ondernemer. De ochtendkrant kreeg na het indienen van een vragenlijst bij Franke een 'bericht terug dat als een verkapt dreigement klinkt'.

'Ik hoop dat jullie een goede juridische afdeling hebben', stuurde Franke in een appje. Dat zet hij wel recht. "Ik denk, ik bel maar even. Ik schoot in de emotie. Er staat veel op het spel en ik ben niet zo van de media." De beoogd Vitesse-eigenaar houdt de boot bewust af. "Mijn kinderen in Zwitserland krijgen gelukkig niet veel mee van alle aandacht maar ik heb in Nederland bedrijven waar in totaal vijftienduizend mensen werken. Ik wil niet dat ze hier hinder van ondervinden."

De Telegraaf is desondanks sceptisch over Franke. 'Toch is dreigen en direct hoog van de toren blazen niet vreemd voor de man die voor Vitesse als een laatste strohalm fungeert. Vrijdag haalde Franke bijvoorbeeld fel uit naar de KNVB, die grote aarzelingen heeft bij het vermeende altruïsme van de Messias van Arnhem', laat de krant weten. De zakenman stelde de bond bijvoorbeeld al een deadline. "Op basis van het verleden wordt nu gezegd dat er meer onderzoek nodig is, maar dat slaat nergens op. Het is zelfs gemeen", zei hij tegen Omroep Gelderland.

Volgens De Telegraaf lijkt dat verleden Franke echter in te halen, wanneer vroegere zakenpartners van hem een boekje opendoen. "Als Guus ademt, liegt ie nog", zegt een bron. "We wilden zakendoen met hem, maar al snel bleek dat het Guus vooral te doen was om de aanbetalingen te incasseren zonder diensten te verrichten. Hij gebruikte ze om zijn hypotheek te betalen en de schijn van een succesvolle zakenman op te houden. Hij verhuisde meerdere keren van kantoor en bedrijf. Een beetje van twaalf ambachten, dertien ongelukken. Hij had geluk dat hij iemand tegenkwam bij een Zwitserse bank, die hij ervan kon overtuigen om investeerders aan te kunnen brengen. Hij heeft daarna een goed team om zich heen verzameld en lijkt daarmee redelijk succesvol."

De krant merkt op dat de woning van Franke in Limburg in 2017 nog per executieveiling werd verkocht, omdat hij blijkbaar niet aan een hypotheekschuld van ruim 37.000 euro kon voldoen. 'De vraag hoe zijn financiële situatie dusdanig veranderde dat hij nu in staat is miljoenen te steken in een noodlijdende club wordt niet beantwoord.' De Telegraaf stelt door meerdere bronnen benaderd te zijn over de discutabele wijze waarop Franke zaken doet. Wel benadrukt het medium dat hij sinds 2018 de wind in de zeilen lijkt te hebben. Met zijn Zwitserse investeringsmaatschappij Axiom Partners kreeg hij onder meer het succesvolle Circle8 in handen. 'Verricht Franke werkelijk een huzarenstukje door vanuit een zes jaar geleden nog financieel zwakke positie een reeks bedrijven te verwerven en nu miljoenen te steken in een op omvallen staande voetbalclub?'

Dat de KNVB zich buigt over het zakenlijke verleden van Franke, zint hem in ieder geval niet. "Wat een onzin en slap geklets. Wat de KNVB doet is wel heel makkelijk praten over andermans geld. Bij Ajax of Feyenoord was dit nooit gebeurd. Ik vind het belachelijk en pure bureaucratie van de KNVB", zou hij de bond hebben laten weten.