LIVE: Spanje - Engeland

LIVE: Spanje Europees kampioen na late goal van Oyarzabal (gesloten)

14 juli om 23:05
Laatste update: 14 juli om 23:05

Precies een maand geleden droomden 32 landen van de EK-titel, gedurende de voorbije weken zagen dertig deelnemers deze droom in duigen vallen. Spanje en Engeland zijn de enige overgebleven landen en zij strijden zondagavond om 21.00 uur, in de 51ste en laatste wedstrijd van dit eindtoernooi, om de EK-titel en dus de Henri Delaunay Trofee. In dit liveblog van VoetbalPrimeur mis je niets van alle ontwikkelingen tijdens en rondom de finale!

Spanje maakte van meet af aan indruk op het EK. Na een eclatante zege op Kroatië (3-0) volgden overwinningen op Italië (1-0) en Albanië (0-1). Na de groepsfase werd La Selección gebombardeerd tot favoriet voor de eindzege en die stempel maakte het land waar in de knock-outfase. Georgië moest als eerst geloven aan de Spaanse dadendrang, waarna gastland Duitsland en Frankrijk naar huis gestuurd werden. Aan de hand van een ijzersterk middenrif - Rodri, Fabián Ruiz, Dani Olmo - en de uitblinkende flankspelers - Lamine Yamal en Nico Williams - bereikte Spanje de finale.

Bij Engeland verliep de weg naar de finale moeizamer. Met name het spel van The Three Lions bood weinig houvast voor een finaleplek. Een minimale zege op Servië (0-1) werden gevolgd door remises tegen Denemarken (1-1) en Slovenië (1-1). Het volk keerde zich tegen bondscoach Gareth Southgate, die het vertrouwen in de knock-outs wist te herwinnen. Op weg naar de eindstrijd werden Slowakije, Zwitserland en Oranje verslagen. Ollie Watkins kroonde zich tegen het Nederlands elftal tot nationale held, door in de laatste minuut de winnende 1-2 tegen de touwen te schieten.

Spanje kan in Berlijn voor de vierde keer het EK winnen. Het land trok in 1964, 2008 en 2012 al aan het langste eind. Engeland won het EK nog nooit. Tijdens de vorige editie, in 2021, was het land verliezend finalist.

Volg in het liveblog hieronder alles over de finale!