Bondscoach Southgate over de kritiek op hem en Engeland

Southgate krijgt kritiek op Engels spel mee: 'Niet per se een kwestie van trainen'

13 juli om 10:25

Gareth Southgate vindt dat hij de blik op het nationale elftal van Engeland heeft veranderd gedurende zijn tijd als bondscoach. Dat onthult hij in een groot interview met The Guardian. Toch geeft hij toe dat de prestaties van Engeland op het EK tot nu toe nog niet sprankelend waren.

"Ik heb er geen probleem mee om alle klappen op te vangen voor de spelers", begint Southgate over alle kritiek die Engeland dit EK voor de kiezen heeft gekregen, vanwege het vertoonde spel. "Uiteindelijk is dat mijn baan. Het is mijn taak om de spelers op hun best te laten presteren", is hij zich bewust.

"We speelden niet op het niveau dat we wilden", zegt Southgate over de optredens in de groepsfase. "Dat was voor mij een uitdaging. Hoe lossen we dat op? Het was niet per se een kwestie van trainen. Het ging om de mentaliteit. Er zijn open en eerlijke gesprekken gevoerd tussen spelers en personeel", doet Southgate een boekje open. "Uiteindelijk zijn de meeste problemen oplosbaar."

Toch benadrukt hij ook de positieve kanten van zijn tijd als bondscoach. "Leeftijd en ervaring hebben me meer op mijn gemak gesteld. Ik begrijp helemaal dat winnen volledig verandert hoe je wordt bekeken. Maar vijf jaar geleden maakte ik me daar drukker om dan nu. Langs de kant ben ik nog steeds gewoon een fan van Engeland. Ik heb nu meer verantwoordelijkheid, maar ik ben wanhopig op zoek naar manieren om Engeland te laten winnen."

Dat zal zondag, als Engeland in de finale van het EK tegenover Spanje staat, niet anders zijn. "Ik denk dat we de manier waarop Engels voetbal over de hele wereld wordt waargenomen, hebben veranderd", stelt Southgate. Een prijs is echter het enige wat nog ontbreekt. "De afgelopen zes of zeven jaar hebben we veel grote wedstrijden gespeeld. Je realiseert je dat dit hetzelfde is als veel andere dingen die je hebt meegemaakt. Het bewijst dat wat we doen werkt. Maar ik wil zondag zo graag winnen dat het pijn doet", besluit hij.