Dit kan Ajax verwachten van Bertrand Traoré

Traoré moet eerste zomeraanwinst Ajax worden: zelfde grillen, pech met blessures

12 juli om 14:00
Laatste update: 12 juli om 14:09

Ajax lijkt Bertrand Traoré na zeven jaar terug te gaan halen naar de Johan Cruijff Arena. Wat halen de Amsterdammers in huis met de clubloze aanvaller, die in de afgelopen jaren opvallend weinig speelminuten heeft gemaakt? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Aanvankelijk leek Traoré wegens zijn forse salariseisen niet haalbaar voor Ajax, maar nu lijken club en speler toch nader tot elkaar te komen. Daardoor moet de linkspoot uit Burkina Faso de eerste zomeraanwinst voor het eerste elftal worden bij de nummer vijf van het afgelopen Eredivisie-seizoen. Achter Traoré hoopt Ajax naar verluidt nog een rechtsbuiten uit Zuid-Amerika aan te trekken, die zich dan in de luwte kan ontwikkelen.

De prestaties van Traoré door de jaren heen
In Nederland is Traoré nog bekend van zijn huurperiodes bij Vitesse en Ajax. In Arnhem groeide de 74-voudig international tussen 2013 en 2015 uit tot een belangrijke kracht, terwijl hij in het seizoen 2016/17 een vaste waarde was in het Ajax-team dat de Europa League-finale haalde. In Amsterdam kon Traoré met dertien goals en zes assists goede cijfers overleggen, maar toch kreeg hij regelmatig te maken met kritiek van de Ajax-fans.

"Op het moment dat het bij hem lukt is het iets bijzonders", zei toenmalig Ajax-coach Peter Bosz daarover. "Als het niet lukt, ziet het er laks of flegmatiek. Dat heeft te maken met het type speler. Wij kunnen na afloop natuurlijk zien wat hij in wedstrijden precies doet. Die data zijn objectief en niet subjectief van iets wat je waarneemt. Dus ik begrijp de kritiek, maar ik ben het er niet mee eens." Na zijn seizoen bij Ajax, verkocht Chelsea Traoré voor tien miljoen euro aan Olympique Lyon. In Frankrijk wist de multifunctionele aanvaller twee seizoenen indruk te maken, in zijn laatste jaar viel hij wat terug. Toch wist Lyon hem in de zomer van 2020 voor ruim achttien miljoen euro te verkopen aan Aston Villa.


Traoré in zijn tijd bij Lyon

In zijn eerste Premier League-seizoen miste Traoré slechts twee duels en kwam hij als rechtsbuiten tot zeven goals en zes assists. Nadat Steven Gerrard in november 2021 instapte als manager van The Villians kreeg Traoré echter te maken met blessureleed en kwam hij minder in actie. Later volgden verhuurperiodes bij Istanbul Basaksehir en Villarreal. Ook bij die clubs kreeg Traoré te maken met kleine blessures, maar als hij fit was, was hij wel verzekerd van een basisplaats. Traoré wist in Turkije en Spanje echter niet hetzelfde rendement te behalen als vroeger.

De speelstijl van Traoré: Ajax-grillen gaan niet verloren
Ondanks dat we inmiddels zeven jaar verder zijn, lijkt Traoré nog steeds op de speler die hij bij Ajax was. De 28-jarige aanvaller heeft het merendeel van zijn wedstrijden in de afgelopen seizoenen als rechtsbuiten geopereerd en wordt voor die positie ook naar Ajax gehaald. In Amsterdam vielen de snelheid en behendigheid van Traoré op. Bestudering van Villarreal-beelden leert dat de Burkinees hier nog steeds over beschikt. Daarnaast deed Traoré bij Ajax vrijwel alles met zijn linkerbeen en was hij voortdurend op zoek naar de actie binnendoor. Dat is ook niet veranderd in zijn spel.


Dit moment is typisch voor het spel van Traoré in zijn jaar bij Ajax: twee spelers van Excelsior schermen de binnenkant af, terwijl er genoeg ruimte ligt voor de Afrikaan om buitenom te gaan of af te kappen en de bal daarmee in bezit te houden. Traoré kiest echter voor de actie naar binnen met zijn linkerbeen, waarna hij de bal inlevert.  Fotobron: ESPN.


7,5 jaar na het duel tussen Ajax en Excelsior, wordt Traoré namens Villarreal de matchwinner tegen Girona (0-1). Ook in die wedstrijd zoekt hij veelvuldig naar de actie binnendoor met zijn linkerbeen, zoals in het bovenstaande beeld. Fotobron: Ziggo Sport.

De kansen bij Ajax
Op dit moment beschikt de selectie van Ajax niet over een pure rechtsbuiten. Francesco Farioli lijkt in Steven Berghuis meer een nummer 10 te zien, terwijl spelers als Steven Bergwijn, Mika Godts en Carlos Forbs allemaal liever aan de linkerkant spelen. Een speler als Traoré kan Ajax dus wel gebruiken. Het lijkt er ook op dat het opleidingsproduct van Auxerre voor de basis wordt gehaald.

Gezien de blessurehistorie van Traoré doet Ajax er wel goed aan om ook een alternatief voor de linkspoot in huis te halen. Dat lijken de Amsterdammers ook van plan te zijn, zoals eerder vermeld. Eerst moeten er dan wel uitgaande transfers plaats gaan vinden.

Conclusie
Al met al lijkt Traoré in meerdere facetten nog op de speler die hij in zijn eerste periode bij Ajax was. Hij heeft ook een aantal goede jaren in het buitenland gekend, maar werd de laatste seizoenen geteisterd door verschillende blessures. Voor Ajax lijkt er desondanks weinig risico verbonden te zijn aan het binnenhalen van Traoré, aangezien hij transfervrij is. Dat zal er wel voor zorgen dat technisch directeur Alex Kroes een relatief hoog salaris zal moeten uitkeren aan de beoogde aanwinst. Ajax zal in de komende dagen waarschijnlijk gas geven voor de transfer van Traoré, in de hoop dat hij nog voor het tweeluik met FK Vojvodina in de voorronde van de Europa League gepresenteerd kan worden.