Wedstrijdverslag Portugal - Frankrijk

Eerste halve finale bekend: Frankrijk treft Spanje na penalty-misser Félix

5 juli om 23:41
Laatste update: 5 juli om 23:46

Frankrijk heeft na een slopende strijd met Portugal uiteindelijk aan het langste eind getrokken in de kwartfinale van het EK in Duitsland. Strafschoppen moesten uiteindelijk de beslissing brengen in Hamburg. Door een misser van van João Félix stoot Frankrijk door naar de halve finale van het EK, waarin het Spanje treft.

Op papier beloofde het duel tussen Frankrijk en Portugal een geweldige wedstrijd te worden. Beide landen werden voor het EK gezien als favoriet voor de eindzege, maar dat veranderde door de wisselende prestaties op het eindtoernooi in Duitsland. Portugal wist in de achtste finale pas na penalty’s te winnen van Slovenië. Frankrijk scoorde nog geen enkel velddoelpunt in vier wedstrijden.

Het duel in Hamburg begon flitsend. Frankrijk probeerde Portugal onder leiding van Kylian Mbappé direct bij de keel te grijpen. Dat duurde niet lang. De Portugezen wisten al vrij snel het evenwicht te herstellen. De eerste serieuze doelpoging liet aan beide kanten lang op zich wachten. Na een kwartier spelen deelde Bruno Fernandes met een schot van afstand het eerste speldenprikje uit. Aan de andere kant beproefde Lucas Hernández zijn geluk ook van afstand, maar de linksback stuitte op de vuisten van Diogo Costa, die later ook alert optrad bij een voorzet van Mbappé.

Vooral Rafael Leão speelde een sterke eerste helft. Jules Koundé had zijn handen vol aan de Portugese aanvaller, maar toch wist de AC Milan-vedette niet tot écht grote kansen te komen. Eduardo Camavinga probeerde het net als Hernandez en Fernandes nog van afstand. De Fransman kon niet voorkomen dat de brilstand bij rust op het scorebord stond.

Na rust kwam het duel steeds meer los. Nog geen vijf minuten na het begin van de tweede helft schoot Mbappé in de handen van Costa na een één-tweetje met N’Golo Kanté. Frankrijk werd sterker en sterker en Randal Kolo Muani verzuimde zijn ploeg op voorsprong te zetten na een goede voorzet van Hernández. Even later was de schrik bij Frankrijk groot toen Mbappé op de grond ging liggen en naar zijn neus greep. Uiteindelijk kon de Franse vedette door.

Ook Portugal liet na krap een uur spelen weer van zich horen toen Leão alleen op Mik Maignan af kon. Camavinga kon net op tijd ingrijpen. Niet veel later moest Maignan zelf in actie komen bij een schot van Fernandes. De Franse doelman pakte het schot van de Portugese middenvelder met een geweldige save en herhaalde dat kunstje twee minuten later ook bij een schot van Vitinha. Kolo Muani verzuimde drie minuten later wederom om zijn land op voorsprong te schieten na goed verdedigen van Ruben Dias. Ook Camavinga, Fernandes, Kanté en de ingevallen Ousmane Dembélé kregen nog kansen, maar wonderbaarlijk genoeg bleef het 0-0 in de reguliere speeltijd.

In de verlenging kreeg Cristiano Ronaldo al snel een grote kans na een goede actie van oud-Ajacied Francisco Conceição. De aanvaller legde de bal net verkeerd terug, waardoor de Portugese vedette huizenhoog over schoot. Na een geblokt schot van Mbappé was het Leão die de volgende levensgrote kans kreeg voor Portugal. Ook de aanvaller zag zijn inzet geblokt worden. In de tweede helft kregen João Félix, Bradley Barcola en Nuno Mendes nog kansen op de openingstreffer, maar het liep uit op penalty's.

Uiteindelijk was de misser van João Félix doorslaggevend, waardoor Frankrijk er met de overwinning vandoor ging. Het land treft Spanje in de halve finale van het EK.