Turkije verslaat Oostenrijk en speelt kwartfinale EK tegen Nederland

2 juli om 22:50

Nederland neemt het in de kwartfinale van het EK op tegen Turkije. De ploeg van bondscoach Vincenzo Montella won dinsdagavond met 1-2 van Oostenrijk, dat in de laatste poulewedstrijd nog overtuigend van Oranje won.

Daar waar Oostenrijk juist met veel energie aan de laatste poulewedstrijd tegen Nederland begon, werd de ploeg van Ralf Rangnick aan het begin van de achtste finale in Leipzig zelf omver geblazen. De Turken grepen de Oostenrijkers direct na het eerste fluitsignaal bij de strot en sloegen via Merih Demiral razendsnel toe. De verdediger schoot van dichtbij raak, waardoor het Turkse gedeelte van het stadion al vroeg op de banken stond.

Ook de tweede Turkse treffer kwam op naam van Demiral. Ditmaal kopte de boomlange mandekker een indraaiende corner van supertalent Arda Güler schitterend tegen de touwen, waardoor er na een uur spelen 0-2 op het scorebord stond.

Oostenrijk herpakte zich en bracht via Michael Gregoritsch in de 66ste minuut de spanning terug in de wedstrijd. De aanvaller van SC Freiburg werkte bij de tweede paal een verlengde hoekschop binnen. De Oostenrijkers probeerden daarna met man en macht de gelijkmaker te forceren, maar kregen de Turkse defensie niet op de knieën. In de allerlaatste minuut voorkwam doelman Mert Günok met een schitterende reflex nog de 2-2.

Schorsing én blessure Kokcu

Een flinke smet op de zege van Turkije is de schorsing en het uitvallen van Orkun Kokcu. De middenvelder pakte al vroeg in de wedstrijd een gele kaart, zijn tweede van het toernooi, en mist dus de wedstrijd tegen Nederland. Tot overmaat van ramp viel de ex-Feyenoorder in de slotfase uit met een hamstringblessure.

Zaterdag staat de kwartfinale tussen Nederland en Turkije op het programma. Het duel in Berlijn begint om 21.00 uur.