Acht conclusies: Koeman redt Oranje én zichzelf, Bergwijn verrast, Gakpo verbluft
Oranje is kwartfinalist. In München hield de ploeg van bondscoach Ronald Koeman het lang spannend, maar Roemenië werd uiteindelijk overtuigend verslagen (0-3). VoetbalPrimeur trekt acht conclusies.
Nieuw Oranje-feest in München
Net als in 1988 viert Oranje feest in München. Toen was het de finale, nu vanwege een plek bij de beste acht landen van Europa. De opluchting is groot. Precies een week na de afgang tegen Oostenrijk begon het Nederlands elftal gespannen aan de wedstrijd, maar na een kwartier vonden Koeman en zijn spelers een uitweg en bleek het inferieure Roemenië geen partij. Dat het nog zo lang spannend bleef had Oranje vooral aan zichzelf te wijten.
Roemenië begint sterk, eindigt tureluurs
Een stap in de goede richting, dat is deze overwinning. Niets minder, maar ook niets meer. Roemenië, een team vol modale voetballers, is de nummer 47 van de FIFA-ranking. Het Nederlands elftal was het simpelweg aan zijn stand verplicht om te winnen. Niettemin: Oranje speelde goed en wist reputatieschade glansrijk te voorkomen. Koeman trapte niet in de val van onderschatting, zoals Frank de Boer wel deed tegen Tsjechië op het EK 2021. Ook toen zat Oranje aan de 'gunstige' kant van het schema.
Koeman verdient credits
Na de blamage tegen Oostenrijk had Koeman een week de tijd om Oranje op de rit te krijgen. Dat er wat moest veranderen, was voor iedereen duidelijk. Het ontbrak in Berlijn aan energie, communicatie, creativiteit, mentaliteit en nog veel meer. Kortom, de druk stond erop. Koeman is daar uitstekend mee omgegaan, greep terug naar automatismen en liet zijn ploeg lekker aanvallen. Een grote pluim voor de bondscoach, die Oranje én zichzelf een goede dienst heeft bewezen.
Bergwijn snoert critici de mond
Het leek op papier een op-goed-geluk-zet van Koeman, de verrassende basisplaats van Steven Bergwijn. Tegen de Roemenen maakte hij pas zijn eerste speelminuten van dit EK. Maar Bergwijn stelde allerminst teleur. Hij was zeker aan de bal, rolde de rode loper uit voor Denzel Dumfries aan de rechterkant en overtuigde op een manier zoals hij zelden overtuigde in zijn kwakkelseizoen bij Ajax. Ook in Amsterdam zal dat zorgen voor een glimlach: zijn marktwaarde zal dinsdagavond zéker niet zijn gedaald.
Oranje doorbreekt twee opvallende reeksen
De laatste keer dat Oranje zich plaatste voor de laatste acht op het EK was in 2008, toen het Rusland van Guus Hiddink met 1-3 te sterk bleek. Daarna ging het mis in de eerste ronde (2012), in de kwalificatie (2016) en in de achtste finale (2021). Misschien nog wel opvallender: het Nederlands elftal zegevierde voor het eerst sinds de EK-finale van 1988 (!) in de reguliere speeltijd tijdens een EK-knock-out op buitenlandse bodem.
EK-topscorer Gakpo
Geef Gakpo een Oranje-shirt en er gebéúrt iets. Zo effectief, zo gevaarlijk: wat moet het Nederlands elftal zonder hem. Gakpo is een fenomeen. Hij brak na twintig minuten de ban met alweer zijn derde goal op dit EK, terwijl hij ook al drie keer trefzeker was op het WK in Qatar. Hij voert nu met Georges Mikautadze, Jamal Musiala en Ivan Schranz de topscorerslijst aan in Duitsland.
Doelpunt Nederland🚨!
— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) July 2, 2024
20' Cody Gakpo
Roemenië 0-1 Nederland
Bekijk de wedstrijd live via:https://t.co/satRYbkDWA#EURO2024 pic.twitter.com/XtzmbqePyW
Memphis geeft Ronaldo-vibes
Inschatting: in minimaal duizend huiskamers is tijdens Nederland - Roemenië gevraagd of Memphis de dozen nog om zijn schoenen heeft zitten. De aanvalsleider van Oranje stelde zwaar teleur en slaagde er maar niet in zijn schoten op doel te krijgen, om over zijn hoekschoppen nog maar te zwijgen. Memphis moet oppassen dat hij geen loden last wordt, zoals Cristiano Ronaldo dat is voor Portugal.
Next up: Turkije of Oostenrijk
Nog vier nachtjes slapen, dan mag Oranje alweer aantreden. De winnaar van de achtste finale tussen Turkije en Oostenrijk is zaterdag om 21.00 uur de tegenstander in het Olympiastadion in Berlijn. Koeman en de zijnen hebben daar wat goed te maken...