Frankrijk naar kwartfinale ten koste van België

Vertonghen dompelt België in rouw: Frankrijk naar kwartfinale na erg matige topper

1 juli om 19:50
Laatste update: 1 juli om 19:57

Frankrijk is het volgende land dat zich mag gaan melden in de kwartfinales. Na een zeer matig duel van beide kanten won de topfavoriet voor de eindzege met 1-0 van België. Jan Vertonghen werd de schlemiel want hij werkte één van de weinige schoten op doel achter zijn eigen doelman.

Bij de Belgen was er in de basiself verrassend genoeg een plekje voor Loïs Openda. De oud-spits van Vitesse begon naast Romelu Lukaku in de punt van de aanval, terwijl Yannick Carrasco werd opgeofferd om Theo Hernandez af te stoppen. Bij de Fransen verdween Ousmane Dembélé naar de bank, waardoor Kylian Mbappé en Marcus Thuram de twee eenzame spitsen waren.

De eerste helft tussen België en Frankrijk stond niet bol van de kansen. De meest opvallende persoon op het veld bleek uiteindelijk de scheidsrechter: Glenn Nyberg. Na 25 minuten spelen slingerde hij al drie Fransmannen op de bon en gedurende de wedstrijd kwamen daar ook nog Jan Vertonghen en de Belgische coach Domenico Tedesco bij. Thuram kreeg met hoofd de grootste kans van het eerste bedrijf.

Na rust veranderde het spelbeeld niet echt in de wedstrijd tussen de twee kwalitatief sterke ploegen. België kreeg nog altijd bijna geen kansen en ook de Fransen moesten het met weinig mogelijkheden doen. Richting het einde werd er door Frankrijk wel meer op doel geschoten, maar een doelpunt viel er maar niet. Uiteindelijk waren het de Fransen die met geluk toch wisten te scoren. Randal Kolo Muani zag zijn inzet via het been van Jan Vertonghen de goal in vliegen, waardoor Frankrijk alsnog de zege pakte. De routinier was de schlemiel met een eigen goal.

Net als voor Engeland zondag, geldt ook voor Frankrijk dat het een stuk beter moet in de kwartfinales. In die wedstrijd wacht de winnaar van Portugal tegen Slovenië. België is echter uitgeschakeld na een matige wedstrijd van beide kanten.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van De Oranjekantine met zeventienvoudig international Tim de Cler!