Engeland ontsnapt aan historische afgang op EK

Engeland ontsnapt aan historische afgang en gaat naar kwartfinale EK

30 juni om 20:36
Laatste update: 30 juni om 21:01

Engeland is op miraculeuze wijze ontsnapt aan uitschakeling op het EK. In de achtste finale tegen Slowakije leek een historische afgang zich af te tekenen, maar Jude Bellingham (95ste minuut) en Harry Kane (verlenging) stonden op als de redders in nood.

Na een bedroevende groepsfase, waarin slechts twee keer werd gescoord, waren alle ogen zondagavond gericht op Engeland, dat Slowakije trof in de derde achtste finale van het EK. Southgate gaf Kobbie Mainoo (19) een basisplaats, maar voerde verder geen wijzigingen door. Het resultaat was opnieuw een bijzonder moeizame wedstrijd van The Three Lions, die 94 minuten lang amper aanspraak maakten op een goal.

• logo

Engeland

• logo

Zwitserland

Slowakije was in de eerste helft de bovenliggende partij, hield Engeland in de tang en kreeg de beste kansen. Na 25 minuten volgde de verdiende openingstreffer: Ivan Schranz kroop achter de Engelse defensie en rondde koeltjes af met buitenkantje rechts. Het was alweer zijn derde goal van dit EK, waarmee hij op gelijke hoogte staat met Jamal Musiala en Georges Mikautadze.

De frustraties bij de spelers en supporters van Engeland namen met de minuut toe. Voor rust losten The Three Lions geen enkel schot op doel. En dus werd er gekeken naar Southgate, van wie werd verwacht dat hij de rust zou aangrijpen om wissels door te voeren. Tot ongeloof van alles en iedereen gebeurde dat echter niet. Pas een half uur voor tijd kwam Cole Palmer binnen de lijnen.

Kort daarvoor dacht Engeland op gelijke hoogte te komen, maar de goal van Phil Foden werd afgekeurd vanwege buitenspel. Aan de andere kant werd het bijna 2-0, nadat John Stones niet oplette bij een korte vrije trap van Kyle Walker. David Strelec zag daardoor zijn kans schoon en dacht doelman Jordan Pickford te verrassen. De meest bizarre tegengoal van het EK bleef Engeland echter bespaard.

In de slotfase van de reguliere speeltijd probeerde Engeland met man en macht de gelijkmaker te forceren, maar het echte geloof leek te ontbreken. Ook Southgate leek zich neer te hebben gelegd bij een pijnlijke uitschakeling en onvermijdelijk ontslag. Op de momenten dat hij zijn manschappen nog had kunnen toespreken, maakte hij geen enkel contact. Toch viel de Engelse puzzel nog op zijn plaats.

Daar was een briljant moment van Bellingham voor nodig. In de 95ste minuut kwam een verre inworp via het hoofd van Marc Guéhi terecht bij de grote vedette, die niet twijfelde en scoorde met een omhaal. Het feest was compleet toen Kane in de eerste minuut van de daaropvolgende verlenging voor de 2-1 zorgde. Door enkele verdedigende wissels van Southgate kwam Slowakije nog terug in de wedstrijd, maar de gelijkmaker viel niet meer.

Het doek is daardoor gevallen voor Slowakije. Engeland treft Zwitserland, dat tot nu toe veel indruk maakt op het EK, in de kwartfinale.