Turkije speelt Tsjechië met zege naar huis

Tsjechië strijdend ten onder op EK, Turkije als nummer twee door in groep F

26 juni om 22:55

Tsjechië is door een verlies tegen Turkije klaar op het EK. De Turken overtuigden absoluut niet en kwamen ondanks een snelle rode kaart niet verder dan een late 2-1. Tsjechië bleef tot het einde vechten, maar het was niet genoeg.

De Tsjechen moesten van Turkije winnen om nog zicht te houden op de volgende ronde van het EK. Elke andere uitslag was niet voldoende. Voor de Turken was een gelijkspel voldoende, ongeacht wat er op het andere veld tussen Georgië en Turkije gebeurde. Als de Georgiërs daar wisten te winnen, dan was Turkije alsnog tweede door het onderlinge resultaat met Georgië.

• logo

Oostenrijk

• logo

Turkije

Voor Tsjechië begon de eerste helft goed met een aantal gevaarlijke aanvallen richting de goal van de Turken. Echter werd die positiviteit al snel de kop ingedrukt door een snelle rode kaart van Antonin Barak. Hij maakte twee domme overtredingen, waardoor hij de snelste rode kaart ooit kreeg voor een basisspeler op een EK. De wedstrijd tussen Turkije en Georgië stond sowieso bol van kaarten en opstootjes.

Na rust leek Turkije een oppepper te hebben gekregen. De Turken kwamen er in de eerste helft maar niet aan, maar vijf minuten na de onderbreking was daar de 0-1. Hakan Calhanoglu schoot snoeihard raak en bracht Turkije daarmee op voorsprong. Na 65 minuten kwam Tsjechië nog langszij via Tomas Soucek, maar voor een toekomst op dit EK was het niet voldoende.

In de laatste minuten kwam er zelfs nog een winnende voor Turkije via Cenk Tosun, waardoor de Turken doorgaan als nummer twee in poule F. Portugal wordt groepshoofd en Georgië eindigt knap als derde. Doordat de Georgiërs doorgaan treft Oranje het groepshoofd van poule E Roemenië in de achtste finale. Tsjechië is klaar op dit EK.