Roemenië groepswinnaar, Slowakije door als nummer drie

Groepswinnaar Roemenië treft mogelijk Oranje, Slowakije door als nummer drie

26 juni om 19:55
Laatste update: 26 juni om 20:05

Roemenië heeft zich gekroond tot groepswinnaar in Groep E na een 1-1 gelijkspel tegen Slowakije. De andere wedstrijd in deze poule, tussen Oekraïne en België, eindigde ook in een gelijkspel (0-0). Hierdoor zijn de Roemenen eerste geworden van hun groep. Roemenië kan het Nederlands elftal treffen in de achtste finale.

Roemenië begon dit laatste groepsduel als koploper in Groep E. Alle vier de landen behaalden drie punten uit twee wedstrijden. Op doelsaldo begonnen de Roemenen als koploper tegen Slowakije. Slowaak Dávid Hancko was op tijd hersteld van zijn blessure en begon dus gewoon in de basis.

Na een vrij onrustige openingsfase viel het eerste doelpunt na ruim twintig minuten. Juraj Kucka slingerde de bal voor het Roemeense doel en middenvelder Ondrej Duda kopte de bal tegen de touwen, 1-0. In de fase na het openingsdoelpunt was Slowakije de betere ploeg, maar kon het de voorsprong niet uitbreiden.

Een aantal minuten voor rust was er een discutabel moment rond de zestien van Slowakije. Feyenoorder Hancko zette op de rand van de zestienmeter een tackel in, waarna de Roemeen Ianis Hagi heel graag naar de grond ging. Na een ingreep van de VAR kreeg Roemenië een strafschop; die werd benut door voormalig Ajacied Razvan Marin, die zijn tweede doelpunt van het EK maakte.

Na een uur spelen kregen zowel Roemenië als Slowakije nog een goede kans op de voorsprong. Denis Dragus schoot de bal rakelings over, terwijl Lukas Haraslin vlak langs de paal schoot. Beide ploegen oogden tevreden met een gelijkspel in de slotfase. Dat is niet gek, want zowel het avontuur van Roemenië als van Slowakije zit er nog niet op dit EK.

Roemenië treft mogelijk het Nederlands elftal, afhankelijk van de resultaten van de laatste poulewedstrijden in Groep F die om 21.00 uur beginnen. Slowakije zet het toernooit waarschijnlijk voort tegen Spanje.