Frankrijk boekt dankzij Mbappé overwinning op Polen

Penalty doet Frankrijk das om tegen Polen: Fransen als nummer 2 naar knock-outfase

25 juni om 19:55

Frankrijk heeft in de laatste wedstrijd van de groepsfase van het EK met 1-1 gelijkgespeeld tegen Polen. Kylian Mbappé leek de Fransen naar de eerste plaats te schieten, maar door een rake strafschop van Robert Lewandowski plaatst Frankrijk zich als nummer twee.

In de openingsfase van de wedstrijd werd Polen teruggedrongen op de eigen helft door de Fransen. Na ruim tien minuten stond linksback Theo Hernández helemaal vrij na een lage voorzet vanaf rechts, maar zijn inzet werd fraai gered door de Poolse goalie Skorupski. Even later kwam Frankrijk er gevaarlijk uit via Kanté, die vervolgens de bal aflegde op Dembélé, maar laatstgenoemde wist de doelman niet te kloppen.

Polen wist in de 34ste minuut voor het eerst gevaar de stichten voor het doel van de Fransen. Na een voorzet vanaf de linkerflank kreeg Lewandowski een kopkans, maar de spits mikte net naast. Vlak voor rust was aan de andere kant Mbappé voor de eerste keer gevaarlijk, maar Skorupski wist ook op zijn inzet redding te brengen.

Ook aan het begin van de tweede helft was Skorupski belangrijk voor Polen. Eerst zag hij een afstandsschot van Mbappé ver over zijn goal gaan, maar een paar minuten later moest de goalie wel redding brengen op een poging van Mbappé. De aanvaller probeerde de bal in de verre hoek te krullen, maar Skorupski had een fraaie reflex in huis.

In de 56ste minuut wist Mbappé de ban te breken voor Frankrijk. Na een overtreding om Dembélé kregen de Fransen een strafschop en de sterspeler faalde niet vanaf elf meter: 1-0. Met deze treffer was het echter nog niet gedaan. Ruim tien minuten voor het einde van de wedstrijd kreeg Polen een strafschop. Lewandowski ging achter de bal staan, maar zag zijn inzet gekeerd worden. Maignan was alleen te vroeg van zijn lijn en zodoende mocht de spits het opnieuw proberen vanaf de stip. Bij de tweede poging was het wel raak voor de aanvoerder.

In de slotfase van de wedstrijd ging Frankrijk nog op zoek naar de winnende treffer, maar de Fransen wisten geen grote kansen meer te creëren. Door het 1-1 gelijkspel gaat Oostenrijk in Poule D door als groepswinnaar, want zij wisten met 2-3 te winnen van het Nederlands elftal. Frankrijk gaat door als nummer twee, terwijl Oranje zich plaatst voor de achtste finales als een van de beste nummers drie.

Achterkamertjespolitiek bij Oranje? Luister de Oranjekantine met Ronald de Boer en Chris Woerts hieronder!