België wint na droomstart van Roemenië

België wint na droomstart van Roemenië, spanning in groep E om te snijden

22 juni om 22:49

België heeft zich hersteld van zijn valse start tegen Slowakije op het EK. De Rode Duivels waren zaterdag een maatje te groot voor Roemenië, maar gooiden het duel pas laat in het slot: 2-0.

Bondscoach Domenico Tedesco voerde liefst vier wijzigingen door. Jan Vertonghen, Arthur Theate, Dodi Lukebakio en Youri Tielemans verschenen nieuw in het elftal. De Belgen bleken wakker geschud, want na één minuut en dertien seconden was het al raak tegen Roemenië. Romelu Lukaku legde klaar voor Youri Tielemans, die voor een droomstart zorgde.

Doelman Koen Casteels voorkwam met een katachtige reflex dat het al snel weer gelijk stond, maar de Rode Duivels kwamen beduidend beter voor de dag dan tegen Slowakije (0-1). Lukaku zag een schot gekraakt, de Roeemeense keeper Nita bracht redding op een inzet van Lukebakio en Vertonghen schoot over. Een tweede doelpunt bleef daardoor uit en vijf minuten voor rust lieten de Roemen zich weer eens zien. Spits Dragus kwam net niet bij een diepe bal.

In de tweede helft ging België op zoek naar een bevrijdende tweede treffer en de kansen stapelden zich op. Onder meer Kevin De Bruyne had tot twee keer toe echter geen succes. Lukaku dacht meer geluk te hebben, maar voor de derde keer dit toernooi zette de VAR een streep door zijn doelpunt vanwege buitenspel. Niet veel later stond ook Nita een goal van de spits in de weg.

De Roemenen mochten blijven hopen en kwamen er af en toe uit. Na 68 minuten kwam België zelfs heel goed weg. Casteels hield zijn ploeg op de been, oog-in-oog met Dennis Man. De Belgen gooiden het duel tien minuten voor tijd alsnog in het slot. Een lange bal schoot door en De Bruyne profiteerde: 2-0.

Door de Belgische zege is de spanning om te snijden in groep E. Alle vier de teams hebben drie punten na twee duels. Woensdag staat België tegenover Oekraïne, terwijl Roemenië het opneemt tegen Slowakije.