Wedstrijdverslag Denemarken - Engeland

Engeland stelt weer teleur: Denen verzuimen winst te pakken na spannend slot

20 juni om 19:53
Laatste update: 20 juni om 19:58

Engeland heeft in de tweede groepswedstrijd op het EK niet weten te winnen van Denemarken. Na een spannende slotfase, waarin de Denen nadrukkelijk op zoek waren naar de winnende treffer, bleef het uiteindelijk 1-1.

Het duel tussen de Engelsen en de Denen begon ietwat gezapig. Beide ploegen maakten geen haast om aan de andere kant van het veld te geraken en breedtepasjes domineerde het spelbeeld. In de negende minuut waren er zorgen bij Engeland om de enkel van Kyle Walker, maar na verzorging kon de back verder. Uitgerekend de verdediger van Manchester City zorgde er in de achttiende minuut voor dat Harry Kane de 0-1 kon maken. Walker stoomde op en kreeg de bal met geluk bij de spits, die koeltjes afrondde.

Na het doelpunt van Kane leken de Engelsen het kwijt. De Denen werden juist sterker en sterker met Christian Eriksen voorop in de strijd. Na een halfuur leidde dat tot een schot van Jonas Wind. Door goed verdedigen van Marc Guéhi belandde de bal op het dak van het Engelse doel. Toch kreeg Denemarken voor rust nog loon naar werken. Morten Hjulmand besloot in de 34ste minuut uit te halen van ver buiten de zestien. Jordan Pickford had geen antwoord op de poeier: 1-1. Daarmee bepaalde de middenvelder direct de ruststand, mede door een redding van Pickford op een schot van Rasmus Hojlund.

Engeland kwam na rust beter voor de dag. Al snel kreeg Declan Rice een kans om uit te halen, maar zijn schot werd in de kiem gesmoord. Niet veel later werd Bukayo Saka gevaarlijk via een kopbal in een duel met Kasper Schmeichel. Ook Phil Foden liet daarna van zich horen met een schot op de paal. Gareth Southgate besloot in te grijpen en wisselde Kane, Saka én Foden om een doelpunt te forceren. Invaller Ollie Watkins zorgde direct voor gevaar met een schot in het zijnet.

Ook Denemarken liet na die wissels weer van zich horen met een schot van Hojberg van afstand. Dit keer kon Pickford wel redding brengen. Acht minuten voor tijd ging Guéhi de fout in bij Engeland, waardoor Alexander Bah ervandoor kon. De invaller treuzelde veel te lang, waardoor het niet écht gevaarlijk werd. De Engelsen probeerden het nog wel, maar tot grote kansen kwamen ze niet meer.

Door het gelijkspel lijkt Engeland zo goed als zeker van de knock-outfase. De ploeg van Southgate heeft vier punten en kan alleen nog derde worden bij een nederlaag tegen Slovenië en een overwinnig van Denemarken tegen Servië.